All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

UŽAS U BARSELONI Vozilo uletelo u PEŠAKE, najmanje 12 MRTVIH, uhapšena DVOJICA NAPADAČA

Najmanje 12 osoba je ubijeno i oko 90 povređeno kada je kombi uleteo među pešake u prepunoj ulici La Rambla u centru Barselone. Dve osobe su uhapšene. Odgovornost za napad je preuzela Islamska država.

napad_barselona_snimak_tanjug_afp_vesti_blic_unsafe

 

Policija je najpre potvrdila da ima najmanje 13 mrtvih. Međutim, predsednik Katalonije Karles Puidžemon je kasnije rekao da je potvrđeno 12 žrtava i oko 90 povređenih od kojih je 15 u teškom stanju. Kako prenosi AFP, policijski zvaničnici tretiraju slučaj kao teroristički napad.

On je rekao da su uhapšene dve osobe ali i da još nije jasno koliko je napadača učestvovalo.

Puidžemon je naveo i da se ljudi odazivaju da daju krv u bolnicama.

View image on Twitter

Gradonačelnica Barselone Ada Colau rekla je da će u tom gradu sutra u podne biti odata pošta žrtvama.

Odgovornost za napad je preuzela Islamska država, objavila je njena novinska agencija Amak.

Među žrtvama je jedna Belgijanka.

– Nažalost oplakujemo belgijsku žrtve u napadu u Barseloni. Moje saučešće njenoj porodici i prijateljima – rekao je šef belgijske diplomatije Didije Rejnders

 On je iznajmio kombi smrti u Barseloni, POGLEDAJTE SNIMAK HAPŠENJA

U međuvremenu je objavljena je i slika muškarca po imenu Dris Outakir koji je iznajmio kombi, ali nije još uvek potvrđeno da je on vozač. Lokalni mediji navode da je on uhapšen.

Foto: David Armengou / EPA;

Prema izveštajima pojednih lokalnih medija, na licu mesta je nađen pasoš osobe marokanskog porekla.

 

Mediji su prethdno objavili da su naoružani napadači pobegli iz kombija u jedan turski restoran i da su tu držali taoce, ali je policija to demantovala.

Foto: Tanjug/AP

 Barcelona police say Las Ramblas van incident ‘terrorist attack’

 Van hits pedestrians in Barcelona ‘terror attack’ http://u.afp.com/4upb  pic.twitter.com/d2LRsEAp41

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterNadležne službe su pozvale građane da izbegavaju mesto incidenta i zatražile da se zatvore obližnje železničke i metro stanice.

 

View image on Twitter

Blokirane su okolne ulice, a policijski helikopter je nadletao oblast.

View image on Twitter

“Cela Španija je Barselona”

Španski kraljevski dvor osudio je večeras smrtonosni napad kombijem u Barseloni, nazivajući vinovnike “ubicama, običnim kriminalcima koji nas neće terorisati”.

U saopštenju kraljevskog dvora, koje je objavljeno preko Tvitera, dodaje se: “Cela Španija je Barselona. La Rambla će ponovo biti za sve”.

U odvojenoj poruci preko Tvitera, španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da “teroristi nikada neće uništiti ujedinjen narod koji više voli slobodu od varvarstva” i da je “cela Španija sa žrtvama i njihovim porodicama”.

SAD i Amerika nude pomoć Španiji, napad osudili Tramp, Putin, Mej, Makron

SAD su danas ponudile pomoć Španiji posle napada kombijem na grupu pešaka u najpopularnijoj ulici u Barseloni, La Rambla, koji su španske vlasti okarakterisale kao teroristički.

Povodom napada se oglasio i američki predsednik Donald Trampkoji je preko Tvitera osudio terorizam.

– SAD osuđuju teroristički napad u Barseloni i učiniće sve što mogu da pomognu -rekao je on.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da je američkim državljanima koji se nalaze u Barseloni pružena konzularna pomoć, prenosi AFP.

– Teroristi širom sveta trebalo bi da zanju – SAD i saveznici rešeni su da vas pronađu i privedu vas pravdi – poručio jeTilerson na konferenciji za novinare sa američkim ministrom odbrane Džimom Matisom i njihovim japanskim kolegama.

Napad je osudio i ruski predsednik Vladimir Putin.

– Oštro osuđujemo ovaj okrutni i cinični zločin protiv običnih građana – naveo je Putin u saopštenju.

Putin je naglasio da je ovaj napad još jednom potvrdio potrebu istinskog ujedinjenja napora cele međunarodne zajednice u borbi protiv snaga terorizma.

Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć i podršku u istrazi o terorističkom napadu u Barseloni, izjavio je predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Ruske Federacije Leonid Slucki.

– Ponuda Rusije da se formira jedinstvena međunarodna antiteroristička koalicija i dalje je na snazi i, kako pokazuje život, i dalje je aktuelna, nažalost. Uveren sam da će naša zemlja, u slučaju da joj se španski pravosudni organi obrate, ukazati svu neophodnu pomoć i podršku u istrazi o ovom zločinu – rekao je Slucki novinarima.

On je istakao da ovakvi događaji ponovo pokazuju da je “poigravanje” terorizmom krajnje opasno, prenosi “Sputnjik”.

Britanska premijerka Tereza Mej je izjavila da je njena zemlja “solidarna sa Španijom protiv terorizma” posle današnjeg napada u Barseloni.

Foto: twitter printscreen / RAS Srbija

– Moje misli su sa žrtvama užasnog napada u Barseloni i sa hitnim službama (…). Velika Britanija je solidarna sa Španijom protiv terorizma – napisala je Mej na Tviteru.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je večeras “solidarnost Francuske sa žrtvama tragičnog napada u Barseloni”.

– Sve moje misli upućene su žrtvama tragičnog napada u Barseloni. Ostajemo ujedinjeni i odlučni – napisao je Makron na Tviteru.

I nemačka vlada osudila je večeras napad.

– Naše misli su sa žrtvama gnusnog napada u Barseloni. Izražavamo solidarnost i prijateljstvo Špancima – naveo je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Porukama osude i podrške pridružio se i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je rekao da su mete ovog kukavičkog napada bili oni koji su uživali u životu, vremenu provedenom sa prijateljima i porodicom.

– Nikada se nećemo sakriti pred ovim divljaštvom – rekao je Junker.

Predsedavajući OEBS-u i austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc i generalni sekretar OEBS-a Tomas Gremingerizrazili su ogorčenost današnjim terorističkim napadom u Barseloni, u kojem je više od 10 osoba ubijeno, a više desetina povređeno.

– Današnji teroristički napad u tako živahnoj i popularnoj ulici kao što je La Rambla u Barseloni je napad na sve nas i na naš način života. U ovom tužnom času smo uz naše španske prijatelje – rekao je Kurc, pozvavši sve zemlje učesnice OEBS-a i partnere da ne dozvole da ih ubijanje i nasilje zastraše.

papa Franja je izrazio saučeće porodicama poginulih i sa velikom pažnjom prati razvoj događaja u Barseloni, saopštio je Vatikan.

(dijaspora.news/agencije/FB/Twitter/blic)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top