All for Joomla All for Webmasters
Srbija

I KAMEN BI ZAPLAKAO Povorka se spustila niz ulicu kojom se dečak sankao, sahranjen sa igračkama i slatkišima

“Ustani sine majka da legne umesto tebe. Digni se sine sine dođi kod seke da je čuvaš kao što je ona čuvala tebe. Majka da te sahrani pa odmah da umre. Hoću samo da ga ljubim…”

Tužna povorka sa telom dečaka krenula je kroz ulicu niz koju se spustio sankama kada je nastradao i u kojoj živi

Foto: B. Janačković / RAS Srbija

Tužni vapaji Milene Savić, majke dečaka Jovana Savića (7) koji je tragično nastradao pod točkovima automobila 1. marta na sankanju u Ulici Radikinski put, odjekivali su danas grobljem u niškom naselju Brzi Brod.

Dečak je sahranjen u belom kovčegu preko koga je spušten njegov školski ranac i omiljene igračke, kao i puna kutija slatkiša koje je obožavao.

Jovanova starija sestra Jana, nije se odvajala od njegove slike koju je neprekidno ljubila. Plačući, devojčica je dozivala brata.

– Gde je moj Jocko? Hoću mog brata. Zašto moj Jocko – tužno je plakala devojčica.

Otac Dalibor, zanemeo je od bola. Pošto je sanduk spušten u raku, plačući, skrhan bolom, ubacio je nekoliko novčanica preko sanduka kako običaji nalažu. Majku Milenu, pridržavali su rođaci jer nije mogla sama da stoji.

Tužna kolona od nekoliko stotina rođaka i prijatelja porodice, krenula je da isprati Jovana na večni put iz porodične kuće u naselju Nikola Tesla.

Foto: B. Janačković / RAS Srbija

Mali beli sanduk, bio je izložen u kući gde su rođaci palili sveće za pokoj duše nastradalog dečaka nakon čega su trojica sveštenika niške eparhije održali opelo u dvorištu kuće.

– Nije naš Jovan nestao, nego se tragičnim slučajem preselio iz ovoga sveta u onaj nebeski svet. Budući da je on mladenac, po biću svome, on pripada anđelima i zato je danas u družini sa anđelima nebeskim i mi sveštenici čitamo specijalno opelo koje se čita mladencima, onima koji su bez greha – rekao je protojerej stavrofor Branislav Cincarević, starešina Sabornog hrama u Nišu.

Grob dečaka napunjen slatkišima igračkama i ličnim stvarima

Foto: B. Janačković / RAS Srbija

On je rekao da je došao u ime vladike niškog Arsenija da izjavi saučešće porodici i poruči im „da znaju da nisu sami u bolu“.

– Danas je cela porodica sa njima, danas je ceo grad sa njima, danas je cela Srbija sa njima. Znaju svi za ovaj nemili događaj, svi uznosimo molitve Bogu – rekao je Cincarević.

Tužna kolona prošla je pešice niz uličicu u kojoj je Jovan živeo i niz koju se kobnog dana sankao, kada je izleteo na Radikinski put i nastradao pod točkovima „ford mondea“ kojim je upravljao Ivica Đokić, komšija iz naselja.

Samo dva dana posle tragedije, spoljna temperatura je porasla tako da se sneg u potpunosti otopio, pretvarajući se u vodu koja se poput potoka slivala strmim uličicama sa svih strana…

Čekaju se nalazi

Osnovno javno tužilaštvo čeka nalaze analize krvi sa Instututa za sudsku medicinu, vanrednog veštačenja tehničke ispravnosti vozila nakon čega će se izjasniti da li će protiv vozača biti pokrenut postupak, ili nema njegove krivice u tragičnom događaju.

(Dijaspora News/Blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top