All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Uskoro sastanak u Beogradu o podjeli imovine SFRJ

Očekuje se da uskoro u Beogradu bude održan sastanak o podjeli imovine bivše SFRJ na kome će predstavnici država koje su u bivšoj Jugoslaviji imale status republika razgovarati o podjeli 51 nekretnine, vrijedne više od 110 miliona dolara.

Bivša SFRJ imala 123 nekretnine širom svijeta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podijeljene 72 nekretnine, prenosi RTS.

Podjela imovine koju je posjedovala Jugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.

U Aneksu B najviše se odmaklo – od podijeljenih objekata Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10, Makedonija četiri objekata.

Čeka se podjela 51 nekretnine, jer imovinsko-pravna pitanja sa državama u kojima se one nalaze nisu riješena. Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi.

Za pet nekretnina koje su države odlučile da prodaju, dvije u New Yorku, jedan u Njemačkoj, Japanu i Švicarskoj, sukcesori su pronašli američkog agenta za nekretnine.

(Dijaspora.news/buka)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top