All for Joomla All for Webmasters
Srbija

U nesvrstanim zemljama u vreme Tita bili smo bogovi, a sada ni u Afriku ne možemo bez vize (KOMPLETAN SPISAK)

Prema podacima koji se mogu naći na sajtu Minsitarstva spoljnih poslova, svega 71 države, uglavnom u Evropi, Aziji i Južnoj Americi, otvorile su nam vrata za slobodna putovanja. Sa druge strane, 123 zemlje sveta u našem pasošu za svako putovanje ne traže samo pečat, već i vizu.

A neke imaju neverovatna pravila – od merenja temperature na granici, do zabrane unosa svega što liči na cigaretu a nema duvan u sebi.

Zanimljivo je da su nam vrata Afrike,Severne Amerike i Australije  gotovo potpuno zatvorena.

Međutim, neke od zemalja nude i mogućnost da se viza izvadi na samom graničnom prelazu, ali to će vas svakako dodatno koštati, a u nekom slučaju morate da ponesete i sliku.

Foto-ilustracija: Tanjug/Zoran Žestić

Pa ipak, uslovi za putovanje u svaku zemlju se razlikuju i, bez obzira na to koliko ste sigurni a ćete glatko proći pasošku kontrolu, valjalo bi da pravila dobro pročitate, a detaljne informacije postoje i na sajtu Ministarstva.

Neke zemlje nude mogućnost i da se viza zatraži putem interneta, a za neke je potrebno da se javite ambasadi koja se ne nalazi u Beogradu već – Rimu, Berlinu ili čak u Njujorku, pri Ujedinjenim nacijama. Tako, ako ste se namerili da putujete baš u Tongu ili Tuvalu, moraćete prvo u Njujork.

Ako vam viza i ne treba, raspitajte se o uslovima o dozvoljenom vremenu boravka. Negde je moguće turistički boraviti do 90 dana, a negde do 30, ili čak manje, svega 14 u Hong Kongu. Postoje i zemlje u kojima dobro morate da gledate da li ste dobili pečat u pasošu ili i neki dodatni papirić, bez kojeg biste na izlazu iz zemlje mogli da imate problem. Pečat Maroka, na primer, ima čak i broj koji se proverava pri izlasku iz zemlje.

Neke zemlje traže vize i za tranzit na aerodromu, u neke je nemoguće ući bez “žutog kartona” koji predstavlja zvaničnu potvrdu da ste vakcinisani protiv “žute groznice”.

U Severnoj Koreji pripremite se i na proveru mobilnih telefona, iz Konga ne možete da izađete ako ne platite izlaznu aerodromsku taksu, na Madagaskaru morate da se pazite plućne kuge, a u neke zemlje ne možete da uđete ako u vašem pasošu postoji izraelski pečat.

Ovo su zemlje u koje je moguće putovati bez vize:

Foto: Telegraf

Albanija, Andora, Argentina, Austrija, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Vatikan, Gruzija, Grčka, Danska, Dominika, Ekvador, Estonija, Izrael, Indonezija, Iran, Island, Italija, Japan, Kazahstan, Kina, Kipar, Kolumbija, Koreja (Republika), Kostarika, Kuba, Letonija, Litvanija, Lihtenštajn, Luksembrug, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Monako, Mongolija, Nemačka, Norveška, Panama, Peru, Poljska, Portugalija, Rumunija, Ruska federacija, San Marino, SAR Hong Kong (Kina), Svazilend, Sejšelska ostrva, Sent Vinsent i Grenadini, Singapur, Slovačka, Slovenija, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ukrajina, Urugvaj, Fidži, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Čile, Švajcarska, Švedska, Španija.

Zemlje koje nam traže vize za putovanja:

Avganistan, Azerbejdžan, Alžir, Angola, Antigva i Barbuda, Australija, Bangladeš, Barbados, Bahami, Bahrein, Belize, Benin, Bolivija, Bocvana, Brunej Darusalam, Burkina Faso, Burundi, Butan, Vanuatu, Velika Britanija i Severna Irska, Venecuela, Vijetnam, Gabon, Gambija, Gana, Gvajana, Gvatemala, Gvineja (Republika), Gvineja Bisao, Grenada, Dominikanska Republika, Egipat, Ekvatorijalna gvineja, Eritreja, Etiopija, Zambija, Zimbabve, Indija, Irak, Irska, Istočni Timor, Jamajka, Jemen, Jermenija, Jordan, Južni Sudan, Južnoafrička Republika, Kabo Verde, Kambodža, Kamerun, Kanada, Katar, Kirgizija, Kiribati, Komorska ostrva, Kongo (Demokratska Republika), Kongo (Republika), Koreja, DNR, Kuvajt, Laos, Lesoto, Liban, Liberija, Libija, Madagaskar, Malavi, Maldivi, Malezija, Mali, Maroko, Mauritanija, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Mjanmar, Mozambik, Namibija, Nauru, Nepal, Niger, Nigerija, Nikaragva, Novi Zeland, Kot d’ Ivoar, Oman, Pakistan, Palau, Palestina, Papua Nova Gvineja,Paragvaj, Ruanda, SAD, Salvador, Samoa, Santa Lusija, Sao Tome i Principe, Saudijska Arabija, Senegal, Sent Kit i Nevis, Sijera i Leone, Sirija, Solomonska ostrva, Somalija, Sudan, Surinam, Tajland, Tadžikistan, Tanzanija, Togo, Tonga, Tuvalu, Turkmenistan, UAE, Uganda, Uzbekistan, Filipini, Haiti, Honduras, Centralnoafrička Republika, Čad, Džibuti, Šri Lanka.

Foto: Pixabay.com

Egipat, Zambija, Zimbabve, Jermenija, Jordan, Katar, Kenija, Kirgizija, Kuvajt, Laos, Liban, Libija, Maldivi, Mauritanija, Nepal, Oman, Turkmenistan, UAE, Uzbekistan pod određenim uslovima nude i mogućnost izdavanja vize na granici.

NAJKOMPLIKOVANIJE PUTOVANJE U IRAK

Da biste otputovali i vratili se iz Iraka, potrebna vam je hrpa papirologije i procedura.

“Po dolasku u Irak potrebno je izvršiti prijavu u Odeljenju za boravak i strance MUP Republike Irak u naselju Karada (nedaleko od Narodnog pozorišta) u roku od sedam dana. U slučaju boravka u Iraku dužem od 10 dana, obavezna je registracija u policiji – boravišni pečat u pasošu, (Residency Office), pri čemu je neophodno podneti dokaz o razlogu produženja boravka, dve fotografije pasoškog formata i HIV test.

Pri napuštanju Iraka, osobe koje su se registrovale (boravile duže od 10 dana), obavezne su da pribave izlazni pečat, koji daje ista policijska uprava, pri čemu se plaćaju određeni troškovi (od 20 američkih dolara do 200 dolara – zavisno od tipa vize, dužine boravka i dr). Ukoliko se boravak u Iraku prekorači neznatno više od 10 dana, i ne dobije se boravišni pečat, pri izlasku se plaća kazna od okvirno 10 američkih dolara (zavisno od kursa iračkog dinara).” stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Stvari se dodatno komplikuju ako ulazite u oblast Kurdistana.

MERENJE TEMPERATURE, ZABRANJENI PSI I ELEKTRONSKE CIGARE

U Hong Kongu su na svim prelazima uvedeni automatski senzori, koji putnicima mere temperaturu.Ako je povišena, nećete moći da uđete u zemlju bez lekarskog pregleda.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

U Katar je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom. Elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku).

U Iran, naravno, ne smete unosiiti alkohol, ali ni svinjsko meso. Kućne ljubimce možete unositi, ali samo ako nisu psi. Kazna za krijumčarenje narkotika može biti smrtna.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top