All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

U Luksemburugu proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore

U Luksemburgu je u subotu 19. maja održana proslava povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

“Proslava 21. maja je posebno značajan datum za sve nas, datum koji svake godine na prikladan način obilježavamo. I ove godine, a na osnovu ranije postignutog dogovora, centralnu proslavu Dana nezavisnosti naše domovine održali smo zajedno sa prijateljskim udruženjima iz Luksemburga, Njemačke i Belgije. Upravo iz tog razloga smo postigli, po drugi put, da ovo bude manifestacija kakvu do sada nijesmo imali u dijaspori”, saopštili su organizatori.

Organizatori proslave su udruženja “Luksemburg- Crna Gora”, “Zavičajni klub Bihor”, “Kosovsko-bošnjačko društvo Vitomirica” iz Luksemburga, Njemačko udruženje “MonteKöln” , “Udruženje crnogorsko – belgijskog prijateljstva” iz Belgije i “BD fond Luksemburg”.

“Predstavnici države su kao i uvijek bili uz nas i pružili nam podršku. Iz ambasade Crne Gore u Belgiji, ambasador Vladimir Radulović, ministar savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Belgiji Predrag Stamatović, pukovnik Mehmedin Tahirović nacionalni vojni predstavnik Crne Gore u NATO komandi za operacije u Monsi, počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu gospodin Remzija Camić, veliki broj državnih predstavnika Luksemburga, gradonačelnik grada Düdelingen-a, Skupštinski poslanici, predstavnici Karitasa, kao i predstavnici ostalih institucija”, navodi se u saopštenju.

Predstavnica Karitasa, takođe gošća prodlave, doprinijela je otvaranju predstavništva te humanitarne organizacije u Beranama.

“Pozitivno iznenađenje za nas bilo je njeno veliko poznavanje Crne Gore, gradova, kulture i svih njenih ljepota, kao i značka sa grbom Crne Gore, koju kako kaže nosi s ponosom”, navode organizatori.

.Predstavnici Crne Gore iz Njemačke, kao i predstavnici Uprave za dijasporu Crne Gore su otkazali prisustvo, jer su prisustvovali centralnoj proslavi Dana nezavisnosti u dijaspori, u Dortmundu.

S obzirom da je u toku Ramazanski post, proslava je bila usklađena sa Iftarom, kako bi izašli u susret onima koji se drže vjerskih običaja.

“Uz pozdravne govore ambasadora Radulovića i predstavnika organizatora predsjednika udruženja “Bihor”, gospodina Remzije Hajdarpašića, prisutnima se obratio i predsjednik udruženja iz Belgije, gospodin Goran Vratnica, koji je pozdravio prisutne u svoje ime i u ime predsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima u Vladi Crne Gore, dr Nenada Popovića i u ime prisutnih članova Savjeta, Emire M. Ličina, Edina Latića i Ismeta Muhovića”, piše u saopštenju.

U muzičkom programu nastupili su crnogorski pjevači Zoran Kalezić, Dejan Škuletić, Goran Vratnica i Haris Šabotić, kao i folklorni ansambl KUD Evropa.

“Ovoj manifestaciji su prisustvovali i gosti iz Crne Gore i zemalja iz okruženja, kojima smo veoma zahvalni na podršci. Želimo i daćemo sve od sebe da se i ubuduće nastavi ova saradnja i da ovo postane tradicionalna zajednička manifestacija dijaspore iz ove tri države, uključujući i Holandiju koja se kao gost pridružila ove godine”, dodaju organizatori.

dijaspora.news/volimpodgoricu.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top