All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

U Crnoj Gori počela turistička sezona: Evo kakve su cijene!

Crnu Goru je prošle godine posjetilo oko 1,8 miliona turista, a ovogodišnja očekivanja su na istom nivou. Broj hotelskih kapaciteta je iz godine u godinu veći, tako da je trenutno na raspolaganju skoro 400 hotela, sa više od 40.000 ležajeva

Ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori već je počela, a gradovi na primorju spremni su da ugoste turiste. U novu sezonu, od koje nadležni očekuju rekordan profit od turizma, Crna Gora ulazi sa nekoliko novih hotela, ali i sa cijenama koje su na nivou od prošle godine.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo oko 1,8 miliona turista, a ovogodišnja očekivanja su na istom nivou. Broj hotelskih kapaciteta je iz godine u godinu veći, tako da je trenutno na raspolaganju skoro 400 hotela, sa više od 40.000 ležajeva.

Predsjednik Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Dragan Purko Ivančević, u razgovoru za Anadoliju poručuje da je cjenovna politika slična prethodnim godinama.

Cijene slične prošlogodišnjim

„Očekujemo dobru sezonu. Koliko će sezona biti uspješna i kakav će biti rezultat, to ćemo da vidimo, jer mnogo elemenata utiče na to hoće li biti kvalitetna sezona. Ali što se tiče hotelskog smještaja i onog dijela koji se ugovara godinu ranije, mogu reći da su cijene na nivou prošlogodišnjih, jer se ugovaraju godinu dana ranije. Za one koji sada formiraju cijene usluga, apel je da to rade na obazriv način, kako ne bi ugrozili imidž destinacije“, kaže Ivančević.

Cijene noćenja u privatnom smještaju variraju u zavisnosti od grada i udaljenosti od plaže. U prosjeku, cijene noćenja su od sedam do 15 eura, dok su cijene noćenja u apartmanima od 9 do 43 eura.

Cijene hrane i pića u kafićima i restoranima su takođe slične prošlogodišnjim, tako da se cijena kafe kreće od jednog do dva eura, cijena sokova od 1,5 do 2,5 eura, flaširana voda košta između jednog i dva eura.

Budva fokusirana na elitni turizam

Budva će se i ove godine fokusirati na elitni turizam, Kotor i Tivat šansu vide u velikim kruzerima i jahtama, dok je turistička organizacija Ulcinj pripremila veliki broj manifestacija kako bi privukla i zadržala turiste.

Ovog ljeta, posebno na primorju, najavljen je bogat program kulturnih i zabavnih dešavanja koji čini Crnu Goru prepoznatljivom destinacijom dobrog provoda. Ljubitelji teatra i dobrog kulturnog programa će imati priliku da uživaju u tradicionalnim, regionalno poznatim festivalima kao što su Purgatorije u Tivtu, Grad Teatar u Budvi ili Kotorski festival pozorišta za djecu i muzički festivali različitih žanrova koji dovode u Crnu Goru svjetski poznate muzičke zvijezde, kao što su Southern Soul, Bedem fest, Lake fest i mnogi drugi. Tu su i tradicionalni karnevali koji se održavaju na primorju, kao i već čuvene Bokeljska i Petrovačka noć.

Kada je u pitanju sjever države, u ponudi su pješačenje i biciklizam, kajaking, šetnja tematskim i edukativnim stazama, sportski ribolov, posmatranje ptica, kao i posjeta jezerima i nacionalnim parkovima. Tu su i eko-etno sela, koja nude autentičan doživljaj boravka u očuvanoj prirodi, uz domaću kuhinju i lokalne specijalitete.

Otvaranje ka novim tržištima

Crnu Goru tradicionalno najviše posjećuju turisti iz Rusije i Srbije, a takva su očekivanja i za ovo ljeto. Najavljuju se otvaranja ka novim tržištima.

„Imamo tradicionalna tržišta, poput Rusije, Zapadne Evrope, Skandinavije. Ove godine imamo čartere iz Belgije i Holandije, tako da imamo dobro pokriveno tržište Zapadne Evrope, čak očekujemo i povećanje broja turista. Očekujemo da će u onom špicu sezone i region da reaguje bolje nego što je to bilo do sada, jer mi smo poznati kao destinacija koja ima jako dobru ponudu za region“, kaže Dragan Ivančević iz Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Ono što se gotovo svake sezone ponavlja ususret ljetnoj sezoni jesu radovi na putevima koji vode prema primorju Crne Gore. Tako je i ovoga puta, jer su i dalje u toku radovi na putu Podgorica – Cetinje – Budva. Saobraćanje ovom dionicom je otežano, a na većini lokacija saobraćaj se u potpunosti obustavlja, a na pojedinim lokacijama odvija se naizmjenično i regulisan je svjetlosnom signalizacijom.

„U kontinuitetu se dešavaju problemi kao prethodnih godina, to je neusklađenost poslova koje su javne službe trebale da urade na pripremi sezone. Mi svake godine, analizirajući sve probleme, tražimo da se uskladi kalendar rješavanja komunalnih problema, infrastrukturnih problema i svih poslovnih aktivnosti, jer te aktivnosti moraju biti zaustavljene kada počnu pristizati prvi gosti, kada počne sezona, to je kraj marta i početak aprila“, kaže Ivančević.

(dijaspora.news/Depo)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top