All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

U centru Podgorice ISKOPANO 36 grobnica

Zaštitna arheološka istraživanja grobnica ispred Gradskog stadiona, koja sprovodi Narodni muzej Crne Gore, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, ušla su u treću nedjelju.

Ekipa arheologa i konzervatora do sada je iskopala 26 grobnica na parceli nešto većoj od pedesetak kvadrata, na dubini od oko pola metra. U pitanju je zahvat na južnoj strani gradilišta, prema Bulevaru Ivana Crnojevića, na kojem je ukopana treća od pet cistijerni koje je nekad koristila benzinska stanica. Rukovoditeljka istraživanja Marija Jabučanin kazala je da su završili iskopavanje grobnica u ovom dijelu gradilišta.

“Nadam se da je ovo konačan broj grobnica u ovom dijelu. Ne planiramo da kopamo dalje, jer je riječ o zaštitnim istraživanjima koja tretiraju samo područje koje je direktno ugroženo, tj. imaju za cilj da sačuvaju ostatke groblja koje se nalazi u blizini rezervoara za gorivo, koji će biti izvađen iz zemlje”, kazala je Jabučanin.

Arheolozi se nadaju da će istraživanja u ovom dijelu gradilišta završiti do kraja sedmice.

“U pregovorima smo sa Glavnim gradom da nam na Čepurcima ili kod Crkve Svetog Đorđa bude obezbijeđena grobnica u koju bi bile pohranjene sakupljene kosti”, kazala je Jabučanin.

Jabučanin je podsjetila da je u dvije jame, iz kojih su već izvađene dvije cistijerne, iskopano 10 grobova. Ona je najavila da će po završetku istraživanja na južnoj strani gradilišta, na tim parcelama radovi biti nastavljeni.

 “Radnicima građevinske firme tada će biti oslobođen ovaj dio gradilišta, tako da će moći da izvade cistijernu dizalicom. Moraće da sačekaju da otvorimo grobove, izmjestimo kosti i vidimo ima li kakvih priloga, jer bi nam u suprotnom poremetili konstrukcije grobnica”, kaže rukovoditeljka istraživanja.

Jabučanin smatra da je u pitanju isto groblje, iz 19. vijeka, koje je već u nekoliko navrata istraživano na ovom mjestu, ali, kako dodaje, sačekaće i rezultate istraživanja kako bi mogli to da potvrde.

(Dijaspora.news/Pobjeda)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top