All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Tisuće na ulicama u Poljskoj zbog zakona protiv pobačaja: “Kapelice su vaše, maternice naše”

TISUĆE Poljaka su u petak izašle na ulicu kako bi na “crni petak” sudjelovale u prosvjedima protiv nacrta zakona kojim bi se trebao postrožiti zakon protiv pobačaja koji je i dosad bio među najstrožima u Europi.
U Varšavi su djevojke u dobro organiziranom prosvjedu dizale uvis velike crvene kartonske ruke s natpisom STOP. Drugi su nosili transparente s različitim natpisima koji su se nerijetko rimovali, poput “Kapelice su vaše, maternice naše” i “Želimo pravo izbora, a ne strah”.
Žele zabraniti pobačaj u slučaju oštećenja fetusa
Nešto ranije tijekom dana povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muiznieks upozorio je Poljsku da je taj nacrt kojim se zabranjuje pobačaj kod malformacije ploda nespojiv s obvezama zemlje na polju ljudskih prava.
Masovni skupovi organizirani su i u mnogim drugim gradovima u zemlji, u Poznanu, Wroclawu, Krakovu, Gdanjsku i Szczecinu.
Pobačaj bi bio moguć u samo dva slučaja
Ako parlament prihvati tekst koji je predložio odbor Zaustavimo pobačaj, što je sasvim moguće, pobačaj će biti moguć samo u dva slučaja: kada je ugrožen život majke i ako je žena zatrudnjela nakon silovanja ili incesta.
Nacrt predviđa petogodišnju zatvorsku kaznu za liječnike, sestre pa i same trudnice koje sudjeluju u pobačaju, ali ostavlja mogućnost sucu da ne kazni potonje.
CNN je objavio reportažu o ženama koje iz Poljske odlaze u Njemačku ili druge države na pobačaj. Žena s kojom su razgovarali rekla im je kako u Poljskoj nema nikakva reproduktivna prava. Poljski doktor koji radi u Njemačkoj izjavio je da primi barem 6 Poljakinja na tjedan koje žele obaviti pobačaj.
  
(Dijaspora News/Index.hr)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top