All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Švajcarska će vam dati državljanstvo: Uslov je da vas VOLE KOMŠIJE

Nensi Holten (42) je rođena u Holandiji. Sa osam godina sa svojom porodicom se preselila u Švajcarsku koju već 34 godine zove svojim domom. Sa svojom decom Holten živi u jednom malom švajcarskom selu, govori tečni nemački jezik. Njene ćerke su građani Švajcarske, a ona je član roditeljskog odbora u školi.

Pa ipak, Holtenovoj je nedavno odbijen švajcarski pasoš. Po drugi put.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Razlog? U Švajcarskoj se zahtevi za državljanstvo obrađuju ne na federalnom nivou, nego na nivou kantona i manjih regija, a poznanici onoga ko želi da dobije državljanstvo imaju udela u odlučivanju da li će se državljanstvo i dobiti. A, na nesreću Nensi Holten, njeni poznanici nisu dovoljno darežljivi da bi joj “poklonili” pasoš. Jer, bez obzira na to koliko ona boravi u Švajcarskoj, Holtenova – vegan koji svoj životni izbor propagira na sva usta – je ujedno i stala protiv jednog od najomiljenijeg kulturnog običaja u Švajcarskoj: praksu stavljanja velikih loptica oko kravljeg vrata u ritualne i praktične razloge.

Pretprošle godine prijava za državljanstvo Holtenove je odobrena od strane lokalnih vlasti, da bi je potom odbili na glasanju. U februaru prošle godine se grupa ljudi, takođe, okupila da posluša njen slučaj. Neki su, prisustvovajući ovom saslušanju glasno skandirali.

Ono što sigurno neće pomoći Holten da dobije državljanstvo jeste i njena kampanja protiv zvonjenja crkvenih zvona rano ujutro (što je još jedna obožavana Švajcarska tradicija).

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia
Dijaspora.news/Stil
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top