All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Sudski savjet CG pokrenuo postupak: Da li je sudija prekršio etički kodeks?

Sudski savjet Crne Gore pokrenuo je postupak za utvrđivanje eventualnog kršenja Etičkog kodeksa od strane sudije Marka Blagojevića iz Osnovnog suda u Nikšiću, i taj postupak je u toku.

Ovo za portal Dijaspora potvrđeno iz Sudskog savjeta, uz pojašnjenje da je Komisija formirala predmet i proslijedila spise sudiji Blagojeviću na izjašnjenje.

Podsjetimo, inicijativa za pokretanje postupka za utvrđivanje, eventualnog, kršenja etičkog kodeksa, uslijedila je nakon što su mediji objavili fotografije sudije Blagojevića sa njegovog javnog Facebook naloga, koji je, inače, nosio naziv Marko del Tintoreto, svima dobro poznatog lika iz serije Srećni ljudi, prevaranta i manipulanta. Nakon medijskih objava, sudija Blagojević je obrisao sve fotografije i promijenio ime FB profila u – Marko Blagojević.

Foto Screenshot FB/Marko Del Tintoreto

Protiv sudije Blagojevića je podnesena prijava za kršenje Etičkog kodeksa sudija, u kojoj se navodi da je svojim javnim istupima, kao i odlukama koje je donosio, kršeći pri tome, kako se navodi u prijavi, zakone Crne Gore, urušio ugled i dostojanstvo sudijske profesije.
Prijavu je, kako je ranije saopšteno, podnio Mirko Radojević, koji je u njoj naveo da je Blagojević, navodno, prekršio gotovo sve stavove Etičkog kodeksa sudija. Radojević je tada rekao da očekuje da nadležna Komisija Sudskog savjeta ispita i provjeri navode iz prijave.

JE LI OVO ETIČKI? Crnogorski sudija SEBE PONOSNO ZOVE imenom PREVARANTA Tintoreta, a kako dijeli pravdu? (FOTO)

Nikšićki Sudija OBRISAO sve fotografije sa FB i odrekao se Del Tintoreta, čeka ga ISTRAGA za kršenje ETIČKOG KODEKSA?

Smjernice sudijama za korištenje društvenih mreža

“Nakon prispijeća predmetnog izjašjnjenja, Komisija će zakazati sjednicu i razmatrati predmetnu inicijativu. Nakon toga se donosi odluka koja se objavljuje tek nakon pravosnažnosti”, navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

Pojašnjava se, takođe, da je tokom 2018. godine Komisiji za Etički kodeks sudija podnijeto ukupno 15 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičog kodeksa sudija.

“Nakon sprovedenih postupaka, Komisija je u jednoj inicijativi utvrdila povredu, dok je u 14 inicijativa utvrđenoda sudije nisu povrijedile Etički kodeks. U jednom postupku Komisija je usvojila mišljenje, shodno smjernicama koje su 2018. godine zajednički pripremile i donijele Komisija za Etički kodeks sudija i Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, uz ekspertsku podršku Savjeta Evrope kroz projekat “Odgovornst u pravosudnom sistemu”, navode iz Pravosudnog savjeta.

Smjernice sudijama za korištenje društvenih mreža

Pojašnjavaju da su u pitanju tri smjernice: smjernice u odnosu na pitanje dozvoljene granice korištenja naloga na društvenim mrežama sa aspekta profesionalne etike sudija i državnih tužilaca,  smjernice u odnosu na dozvoljene aktivnosti kojima se sudije i državni tužioci mogu baviti pored sudijske odnosno tužilačke aktivnosti, kao i smjernice u odnosu na pitanje učešća sudija i državnih tužilaca u političkim aktivnostima sa aspekta principa nezvisnosti i nepristrasnosti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top