All for Joomla All for Webmasters
Makedonija

Sudbina ih odvela na tri strane sveta, spojio ih mali grad u Makedoniji (VIDEO)

Gita je preminula u Izraelu, a na samrtnoj postelji je poželela da njena ćerka Sara jednoga dana poseti Bitolj. Ona ne samo što je ispunila poslednju želju majke, već je uspela da okupi svu svoju rodbinu.

Potomci Gite Alegre, jedine Jevrejke iz Makedonije koja je preživela pakao u nacističkom logoru Aušvic , okupili su se u Bitolju, gradu na jugu Makedonije, gde je pre i nakon Drugog svetskog rata živela Gita sa svojim suprugom.

Gita je preminula u Izraelu, a na samrtnoj postelji je poželela da njena ćerka Sara jednoga dana poseti Bitolj. Ona ne samo što je ispunila poslednju želju majke, već je uspela da okupi svu svoju rodbinu i pred njima i novinarima ispriča potresnu priču o svojim roditeljima.

Susret Jevreja u Makedoniji/Foto: Printskrin: Youtube/TV Orb

– Kao desetomesečna beba sa roditeljima smo se iz Bitolja preselili u Izrael. Ja i danas tamo živim, ali mi je srce u Bitolju. Iako nisam rasla u rodnom gradu, rasla sam sa predivnim pričama o njemu. Moji roditelji su bili zaljubljeni u Bitolj. Međusobno su komunicirali na makedonskom jeziku. I ja sam naučila nekoliko reči, ali razumem mnogo više, prenosi reči Sare Kalderon skopski portal sdk.mk.

Njeni roditelji su pobegli iz Bitolja dan pre deportacije Jevreja 11. marta 1943. godine u logore smrti. Prešli su grčku granicu i sklonili se u mestu Kostur. Zajedno sa Gitom je bio i njen brat Šabtai, veoma muzikalan čovek, koji je pre odlaska svoju harmoniku dao na čuvanje jednom Bitoljčanu.

Susret Jevreja u Makedoniji/Foto: Printskrin: Youtube/TV Orb

– Moj otac se priključio partizanima, a moja majka i njen brat su ostali u Kosturu. Međutim, 1944. godine Nemci su pokupli sve Jevreje iz Kostura i odveli ih u Aušvic i druge logore smrti. Na kraju, kada su ih saveznici oslobodili, od 1.000 žena preživele su samo njih 13, a među njima je bila i moja majka, kaže Sara.

Njena majka i ujak su izbegli smrt zahvaljujući tome što su bili u radnoj jedinici. Nekoliko dana pre nego što je Crvena armija oslobodila Aušvic 27. januara 1945. godine, logor je bio evakuisan, a tako obučeni logoraši su bili poslati na takozvani marš smrti.

Susret Jevreja u Makedoniji/ Foto: Printskrin: Youtube/TV Orb

Kolona je bila duga 50 kilometara, a od 60.000 logoraša preživelo ih je samo 15.000. Među njima je bila i Gita Alegra, koja je na kraju završila u logoru Mathauzen u Austriji. Tu je dočekala kapitulaciju Nemačke. I njen brat je dočekao slobodu, ali je zbog iznemoglosti preminuo dva dana nakon oslobađanja logora u Nemačkoj.

Susret Jevreja u Makedoniji/Foto: sdk.mk

– Majka i otac su se vratili u Bitolj. Vraćali su se sa vozom i tada su se slučajno sreli. Jedan o drugome nisu znali da su živi. U Bitolju su se venčali. Tamo sam se i ja rodila, a potom smo otišli u Izrael – priča Sara.

Harmonika i kaput izloženi u Muzeju u Izraelu posvećenom Holokaustu/Foto: sdk.mk

Nakon rata, porodica iz Bitolja je vratila harmoniku Gitinog brata Šabtaia i kaput njenog dede Moše Šamija, koji nije smeo da nosi jer je Jevrejima za vreme deportacije bilo zabranjen da nose toplu odeću. Harmonika i kaput danas su izloženi u Muzeju u Izraelu posvećenom Holokaustu.

Pogledajte kako je izgledao emotivni susret Jevreja u Makedoniji:

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top