All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

STRUJA U CRNOJ GORI POSKUPLJUJE: Računi veći do 7 odsto

Računi domaćinstava za utrošenu električnu energiju naredne godine biće veći pet do sedam odsto, saznaje Pobjeda.

Prema novom zakonu na visinu računa utiču cijena aktivne energije, regulatorni prihod tri energetske kompanije Crnogorski elektroprenos (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operator tršišta električne energije (COTEE), kao i obnovljivi izvori.

Za najavljeni skok cijene najodgovorniji su obnovljivi izvori. Riječ je o podsticajima koji se daju za male hidroelektrane, vjetroelektrane i solarne sisteme. Glavni krivac za rast računa je vjetroelektrana Krnovo, instalisane snage 72 megavata. Za prvih 12 godina rada otkupna cijena kilovata iz te vjetroelektrane ne može biti manja od 95,99 eura po megavatsatu. Proizvodna cijena megavata iz HE Perućice, na primjer, je 19 eura, a iz TE Pljevlja 49 eura.

Od naredne godine Regulatorna agencija za energetiku ne određuje više cijenu aktivne energije. Ona je, shodno zakonu, vezana za HUPEX, indeks Mađarske berze električne energije. To bi za narednu godinu značilo 37,6 eura za megavatsat plus maksimalno sedam odsto. Aktivna energija, međutim, čini manje od polovine računa koji dobijaju domaćinstva. Više od polovine tog računa čine regulatorni prihodi CEDIS-a, CGES-a i COTEE-a, čiju visinu određuje Regulatorna agencija za energetiku.

Ovi energetski subjekti su dostavili svoje prijedloge RAE, a od juče su počeli sastanci predstavnika energetskih kompanija sa članovima odbora RAE, kako bi se utvrdila visina regulatorno dozvoljenog prihoda. Prema informacijama Pobjede, ti bi prihodi mogli uticati na porast računa između jedan i tri odsto.

“Možemo da pretpostavimo da ne može doći do prevelikih odstupanja od sadašnje cijene električne energije. Maksimalno povećanje može biti do tri odsto”, kazao je juče Radiju Crne Gore predsjedavajući Odbora RAE Miroslav Vukčević.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top