All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ako se narod ne POBUNI, evo šta nas čeka na Balkanu…

Knjiga „Kosovo – razbojnička država”, koju je napisala prof. dr Jelena Ponomarjova, promovisana je večeras u Velikoj sali Privredne komore Srbije.

O knjizi su, pored autora, govorili Andrej Iljič Fursov, profesor Lomonosova, MGU, direktor instituta ISAN, Miroslav Mladenović, profesor Fakulteta za bezbednost, Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka koji je bio i naučni redaktor publikacije, kao i Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije.

Knjiga se inicijalno pojavila kao značajan deo velikog projekta – zbornika radova od pet monografija pod zajedničkim nazivom De conspiratione (O zaverama), koji je Andrej Fursov priredio 2013. godine i njime započeo seriju u kojoj su usledila dva toma: De enigmate (O tajni) i De secreto (O tajnovitosti).

Predstavljajući knjigu i autora, sa posebnim akcentom na aktuelnost obrađenih tema, Miša Đurković je ukazao na događaje u Makedoniji, unutrašnja dešavanja na administrativnoj granici između Srbije i Kosmeta i o oživljavanju planova o velikoj Albaniji povodom kojih sa Zapada ne dolazi nikakava osuda.

U tom duhu je i Fursov ukazao da će knjiga postajati sve značajnija, jer će svet postajati sve haotičniji, pošto će se u njemu pojavljivati sve više razbojničkih država.

„Prvu je napravila Evropa. To je razbojnička država Kosovo. Razbojničke države nastaju u funkciji interesa transnacionalnih korporacija», objasnio je ovaj ekspert za pitanja skrivene moći i dodao da „psi na kraju ujedu i gazde”.

On je ukazao da je poseban značaj ove monografije i u tome što je u njoj prvi put u nekoj knjizi objavljen celovit izveštaj Dika Martija koji je „imao veliku ulogu u istragama o događajima na Kosovu”.

– Publikacije našeg Instituta nisu samo naučni radovi, već i odgovor na psihoistorijski rat. Taj rat je složeniji od informacionog (koji je samo krivljenje činjenica). Posle tog nivoa imamo još i konceptualni i metafizički, a ova knjiga se bavi psihoistorijskim ratom na sva tri nivoa, kazao je Fursov.

Prof. Mladenović je izrazio žaljenje što je među našim domaćim utorima veoma mali broj onih koji imaju hrabrosti da događaje vezane za Kosovo nazovu pravim imenom i da to publikuju.

– Ponomarjova govori o nastanku Kosova uz blagoslov Evrope i ukazuje na sve prisutnije razbojništvo na međunarodnom planu. Teror se koristi kao metod za dolazak do slobode, laž kao put do istine, a diktatura kao put do demokratije – ocenio je Mladenović i ukazao da je do tog nihilizma, „na koji je upozorio još Niče govoreći o evropskom gubitku smisla”, došlo zato što je „moralni zakon uklonila politika nadmoći sa svojom ciničnom humanističkom retorikom”, a „budućnost je poprimila Orvelovski profil”.

Citirajući Aleksandra Zinovjeva, koji je rekao da je 20. vek bio poslednji ljudski, a da će kasniji biti postljudska istorija, Mladenović je ocenio da je prvi fenomen takvog društva bez osećanja i morala bilo Kosovo, a usledile su NATO-vske modifikacije u vidu Avganisatana, Iraka, Libije, Sirije, Irana, a možda i Severne Koreje.

Ponomarjova je, kako je rekao, na primeru Kosova opisala mehanizam funkcionisanja kontrolisanog haosa kao osnovnog metoda prekrajanja državnih granica i istorije. Prikazala je i ideološku i logističku strukturu čiji je zadatak da laž pretvori u istinu, žrtvu u zločinca, a građane celog sveta u poslušne marionete. Pored instrumentalizacije međunarodnih institucija, kako je rekao, posebna uloga u tom procesu pripada sredstvima javnog infomisanja, jer pet kuća drži čak pola celokupnog svetskog medijskog prostora.

Ova knjiga treba da pokrene unutrašnji razgovor sa samim sobom, jer danas nam ne nedostaju činjenice i informacije koliko trezvena i aktivna glava koja će misliti o onome što vidi i čuje. Knjiga je potpora dobru u borbi sa zlom, zaključio je Mladenović.
Prof.Časlav Koprivica se na početku govora zahvalio Ministarstvu kulture i ministru Vukosavljeviću na podršci, kao i izdavaču „Evrobuk”- u.

– Jelenina knjiga govori o tome da je Kosovo svetski, a ne regionalni problem, što se pokazalo sa Južnom Osetijom i Krimom. Kosovo je presedan u više aspekata. Ovde je pokazano da je Kosovo savez bandita i mafijaša sa svetskim političkim elitama. Dakle, istorijski presedan. Zatim, pravni presedan, jer su oni govorili da je Kosovo sui generis, ali je Osetija pokazala da će Kosovo i Metohija imati dalekosežne posledice. Danas pokušavaju da razbiju i Makedoniju, ali neće uvek ići po njihovom planu, rekao je Koprivica.

On je ocenio da se tokom čitanja knjige „javlja osećaj gađenja i gneva”.
– Dok ovo čitate, smatrate da je jedini primeren način da radikalno i odmah reagujete. Odmah ne možemo zbog „realnosti”. Ali, ako zlikovcima dođe pravedan odgovor, onda će ova knjiga do kraja ispuniti svoju svrhu, rekao je Koprivica.

Knjigu je preporučio kao „nenavijačko” delo autora koji je prijatelj Srba i Srbije i kao štivo koje služi istini. I to „ne srpskoj, nego univerzalnoj istini”.

Inače, delo sadrži tri celine i Zaključak,o čemu su detaljnije govorili Miša Đurković i sama Jelena Ponomarjova.

U drugom delu knjige su informacije o nastanku i razvoju OVK, kao i biografije Hašima Tačija, Agima Čekua, Ramuša Haradinaja i Adema Jašarija, dok se u trećem govori o strukturi finansiranja preko trgovine narkoticima, seksualnog ropstva i trgovine organima.

– Sve manifestacije neljudskog ponašanja su se dešavale na Kosovu. Ono nije regionalno već svetsko političko pitanje, jer da je ono pravilno analizirano ne bi se desilo arapsko proleće, ukrajinska kriza ni Islamska država. Kosovo se nikada ne bi pojavilo bez podrške transnacionalnih kompanija. Za borbu sa takvim varvarskim projektom je potrebno znati istoriju njegovog razvoja. Na primer, kako je iz imena Kosovo i Metohija nestaklo „i Metohija”? Zatim, kako su se vođe OVK koje je Zapad stavljao na poternice pretvorile u poželjne poltičare? Evolucija Tačija i Haradinaja od terorista u političare je nekome od zapadnih sila trebala, rekla je Ponomarjova.
U Zaključku se, prema njenim rečima, nalazi analiza razloga zbog kojih su zapadne zemlje bile s ekonomske tačke zainteresovane da se Kosovo odvoji od Srbije.

Govoreći o tome kako je knjiga nastala, Ponomarjova je ukazala da je taj projekat rezultat zajedničkog truda koji je pokrenula Fondacija Gorčakov, a da je cilj da se „prenese znanje na našu decu, jer kosovski problem sada neće biti rešen”.

Odgovarajući na pitanja publike o velikoalbanskom projektu, Ponomarjova je rekala da će se ovde sigurno pojaviti neka vrsta albanskog kalifata, „ako ne budemo dejstvovali protiv toga”.

– Zapad Makedoniju opet gura u sukobe. Tiha promena Dejtona takođe izaziva nestabilnost. U svetskim medijima se pojavljuju nove mape Balkana sa izmenjenim granicama. U Rusiji se mladi istraživači bave mogućnošću izmene granica na Balkanu, jer se bave pitanjem nepravde. Munjeviti ulazak Crne Gore u NATO govori da alijansa hoće da brzo stegne obruč. Svet se deli na regione rata i mira.

Pritom, neki od rata dobro zarađuju i pogled im pada na Balkan. Zato, perspektiva nije svetla, ali, ako to budemo pravilno shvatili, pobeda će biti naša, rekla je Ponomarjova i dodala da se rusko društvo sve više nteresuje za Balkan, a onda političari reaguju na stav društva.

Pa ipak, kako je ocenila, ruska spoljna politika nije dovoljno agilna prema dešavanjima na Balkanu i deluje post factum.

Da bi odgovor Rusije bio adekvatan, ona mora da se ponaša kao imperijalna sila, a to znači da shvati da ima interese u drugim regionima sveta i da te interese zaštiti , zaključila je Ponomarjova.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top