All for Joomla All for Webmasters
DRUŠTVO

STRAVA I UŽAS! KANIBALIZAM NA FARMI: Svinje od gladi jedu jedna drugu!

Svinje gladuju i crkavaju. Jedu jedne druge, grizu repove i uši, one koje crknu druge pojedu, izgrizu ih ko da su kerovi, ne možemo kosti od njih da iznesemo, upozorava radnik Miladin Bulatović

Na farmi svinja “Farkaždin” kraj Zrenjanina životinje mesecima gladuju, jedu jedne drugu, grizu repove i uši, a dnevno ugine i do 60 svinja. Crkotine se sahranjuju u krugu farme, zbog čega svakog trenutka preti izbijanje zaraze, alarmantno je upozorenje zaposlenih sa farme koja posluje u okviru Industrije mesa “PKB Imes”.

Na farmi ima 3.000 svinja o kojima brine oko 30 radnika, koji ističu da im gazda duguje već šest plata, ali da ih još više brine nedostatak hrane i nehumani uslovi za životinje.

– Mesecima unazad kuburimo s hranom, ono što dođe razvlačimo koliko možemo. Svinje gladuju i crkavaju. Jedu jedne druge, grizu repove i uši, one koje crknu druge pojedu, izgrizu ih ko da su kerovi, ne možemo kosti od njih da iznesemo – upozorava radnik Miladin Bulatović.

On ističe da su se obraćali opštini, inspekciji rada i veterinarskoj inspekciji, ali da rešenja za njihovu situaciju nema na vidiku.

– Veterinarska inspekcija naložila je angažovanje kafilerije za odvoženje leševa s farme. Dolazio je kamion iz Ćuprije jednom i više se nije pojavljivao. Nama svinje svakodnevno umiru, pa smo primorani da ih sahranjujemo u krugu farme, samo još spomenike da im podignemo. Situacija je alarmantna, zaraza može lako svakog trenutka da se raširi – ističe Bulatović.

Njegove tvrdnje potvrđuje i upravnik farme Milosav Grbić.

– Od septembra prošle godine životinje gladuju. Dnevno ugine i do 60 svinja, što je čak tri do četiri puta više od normalnih okolnosti. Iz kafilerije su dolazili samo jednom jer firma nema da ih plati. Gazda najavljuje stečaj kako bi oprao ruke od svega, misli da tako reši sve ovo. Zato apelujemo na državu i nadležne da što pre nađu neko rešenje, jer će s toplijim danima već sledeće nedelje ovde biti prava katastrofa – navodi Grbić.

On upozorava da je slična situacija i na farmi svinja “PKB Imesa” u Padinskoj skeli, gde se gaji 24.000 svinja.

RAJKO LATINOVIĆ
SAMO DRŽAVA MOŽE DA NAM POMOGNE
Direktor “PKB Imesa” Rajko Latinović potvrđuje da je firma u problemu i da su “u teškoj muci i radnici i životinje”, te su se u dogovoru s ministarstvima odlučili da rešenje nađu u stečaju, koji je formalno pokrenuo Fond za razvoj.
– Obratili smo se državi za pomoć i sada je sve u njihovim rukama. Očekujemo da iz robnih rezervi dobijemo kukuruz za životinje i nadamo se da će preko stečaja i radnici kojima kasne plate biti namireni. Farme su pod stalnom kontrolom veterinarske inspekcije. Tužno je što je tako ispalo – kaže Latinović, čija farma, kako kaže, nije izdržala konkurenciju nekontrolisanog uvoza mesa iz EU, što je uticalo i na drastični pad cena domaćih životinja.

STRAH OD STEČAJA
RADNICI POTRAŽUJU 55,2 MILIONA
Upravnik Milosav Grbić ističe da na obe farme “PKB Imesa” ukupno radi 230 ljudi, a da se svima duguje po šest plata koje u proseku iznose po 40.000 dinara, tako da dug ukupno iznosi 55,2 miliona dinara.
– Ako firma ode u stečaj, možemo da dobijemo tek 70 odsto potraživanja – kaže Grbić.

STATISTIKA
55,2 miliona dinara za šest plata potražuju radnici “PKB Imesa”
72 dana je “PKB Imes” u blokadi
124,6 miliona dinara u blokadi račun firme

Dijaspora.news/(Kurir/Sanja Đorđević)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top