All for Joomla All for Webmasters
Srbija

STRAŠNA SUDBINA! Tužna ISPOVEST OSUĐENICA IZ ŽENSKOG ZATVORA: Sanjamo dan kada ćemo kročiti NA SLOBODU

Zatvorenica P. M. (53) radila je kao ekonomista i već sedam i po godina služi kaznu u KPZ Požarevac zbog zloupotrebe položaja i sanja dan kada će kročiti na slobodu.

„Tvoj život pripada tebi, zamisli drugačije“, prva je poruka s kojom se susreću žene po dolasku u jedini ženski zatvor u Srbiji – Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu.

Ispisana na zidu trpezarije, ali i u hodniku iz kojeg se ulazi u ćelije, ova motivaciona rečenica svakodnevno podseća zatvorenice da život nije stao i da nije kasno da krenu drugim putem kad odsluže svoj dug prema državi.

Ipak, prema rečima upravnika zatvora Radojice Šutovića, čak 30-35 odsto žena koje odsluže kaznu ponovo se vrati u ovu ustanovu.

Od ekonomiste do švalje

U ovoj zgradi žive, doteruju se, treniraju, rade i uče devojke, žene i bake, bez obzira na godine ili težinu greha koji su počinile.

Od trenutka kad prođu tešku metalnu kapiju, bez obzira na to da li su nekad bile nastavnice, direktorke, domaćice ili prostitutke, dele isti hleb i istu sudbinu. Kako kažu, dele čak i iste noćne more.

Osuđenica P. M. (53) nekada je radila kao ekonomista, a danas u zatvorskoj krojačkoj radionici.

– Čovek ovde spozna gde je grešio napolju, koliko je vremena utrošio na nevažne ljudi i stvari – počinje svoju ispovest žena koja je pre sedam i po godina završila iza rešetaka zbog zloupotrebe položaja, pa nastavlja:

– Imala sam ovde mnogo vremena da razmislim o svemu. Kad vratim film, mogla sam da pretpostavim da će se ovo dogoditi. Teško je, odvojena sam od porodice – iskrena je P. M.

Nema velike planove za dan kad će ponovo biti slobodna.

– Po izlasku, prijateljstva sklopljena ovde teško opstaju, baš kao i ljubavi – iskrena je P. M.

Robijaju i strankinje

Njene „prijateljice“ u zatvoru su zbog različitih krivičnih dela, najviše zbog krađe, ali ima i onih koje kaznu služe zbog ubistva, prostitucije, droge…

Strana državljanka V. M. (29) osuđena je na pet godina zatvora zbog dilovanja marihuane. I ona je, kao i P. M., angažovana na poslovima šivenja.

– Bila sam zanatlija i pre dolaska ovde, ali nisam se bavila šivenjem. Nisam znala konac u iglu da uvučem, a evo sada sam na obuci u krojačkoj radionici – kaže V. M., koja ne želi da govori o svom krivičnom delu niti da se fotografiše.

Robijaju i porodilje

I BEBE ŽIVE U ZATVORU

U posebnoj zgradi nalaze se i prostorije koje su namenjene za trudnice i majke s malom decom. Trenutno se u KPZ Požarevac nalazi pet trudnica i četiri osuđenice s decom.

– Trudnice se porađaju u požarevačkoj bolnici i u matičnoj knjizi rođenih ne ostaje trag da je dete rođeno u zatvoru. Obezbeđujemo im uslove kako bi deca imala adekvatnu negu – kaže upravnik Šutović.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top