All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Stopama slavnog vladike

Prošle nedelje je u kabramatskoj crkvi Sveti Georgije, nakon Liturgije kojom je načalstvovao vladika Siluan, obeležena slava Bratstva Sveti Nikolaj.

Davne 1985. godine, sad već pokojni Neđo Balać osnovao je Bratstvo Sveti Nikolaj, sa ciljem da širi učenje svetog vladike Nikolaja. Pored toga, bratstvo je sebi uzelo za cilj I prikupljanje sredstava kojim bi ispomagalo školovanje siromašnih studenata i bogoslova u Srbiji.

Sadašnji predsednik ovoga bratstva je dr Marko Marinković, koji zbog zdravstvenih problema nije bio u prilici da prisustvuje slavi, koja je obeležena u sali crkve Svetoga Đorđa u Kabramati.

Svetom liturgijom je načalstvovao vladika Siluan, koji se sa sveštenstvom nakon sečenja slavskog kolača sa ostalim zvanicama pridružio slavskoj trpezi koju je priredilo bratstvo.

U ime bratstva, crkvene velikodostojnike i goste pozdravio je potpredsednik Raco Dabić, zahvaljujući se prisutnima na odzivu i podršci, obavestivši pri tom prisutne i o skupljenoj donaciji tokom slavskog ručka. Skupu se potom obratio vladika Siluan, koji je pozdravio sveštenstvo i dragi svetosavski narod koji, kako je rekao, osim slave Svetog Nikolaja praznuje i slavu odbora našeg koledža u izgradnji, spaljivanje moštiju Svetoga Save.

– Sami Bog je uredio da se ove svete nedelje u ovome hramu zajednički proslave ove dve slave, uoči slave Svetoga Velikomučenika Georgija. Današnji dan je i nova, produžena Pasha vasksenja Hristovog. Sveti vladika Nikolaj je bio nazvan od kapetana engleske vojske trećom armijom, jer je pred drugim narodima vršio delo misije o srpskom narodu i o golgoti kroz koju je prolazio. U toj misiji, vlada Srbije ga je poslala u Ameriku, Englesku druge evropske zemlje da govori ko smo i kakav smo teret nosili kakve podvige smo podneli radi Evrope i kršćanskog sveta. Sveti vladika Nikolaj nas podučava i danas u 21. veku, za opstanak naš i naših potomaka i za pravilno koračanje kroz ovaj svet – naglasio je episkop australijsko-novozelandski.

U nastavku je vladika Siluan govorio o planu dovršetka Koledža Sveti Sava u Varovilu i o projektu “1.300 kaplara” koji bi trebalo da obezbedi potrebna sredstva kako bi koledz u dogledno vreme bio završen.

Priznanje osnivaču
Neđo Balać je do kraja života ostao počasni predsednik Bratstva, a zbog velikog truda, rada i doprinosa našoj crkvi i zajednici Srpska pravoslavna crkva ga je odlikovala Ordenom Svetoga Save drugog stepena.

Pomoć bogoslovima
O aktivnostima i planovima bratstva “Sveti Nikolaj” obavestio nas je zamenik predsednika Raco Dabić.

– Nakon prvog večernjeg koje je, koliko se sećam održano 1992. godine u Lazarici, mi smo pomogli 265 bogoslova i svake godine im redovno slali donacije. Danas smo prikupili 1.740 dolara i donaciju predali našem episkopu koji će je proslediti kome je namenjeno – rekao nam je gospodin Dabić.

 

Dijaspora.news/Vesti-online.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top