All for Joomla All for Webmasters
Magazin

ŠTO MI TO JEDEMO? Podvaljuju nam čak i ŠKEMBIĆE kao KOLUTIĆE LIGNJE, a sve zbog OGROMNE ZARADE (INFO)

U poslednje vrijeme sve se više govori o hrani koju jedemo, koliko je kvalitetna, da li je štetna, ali i da li ispnjava osnovne standarde ispravnosti.

Ono što najviše zabrinjava jest što kupci zapravo ne znaju je li mlijeko koje kupuju zaista mlijeko ili se radi o mlijeku u prahu, odnosno ugušćenom mlijeku nastalom razvodnjavanjem!

Ako ste malo stariji, sjećate se da smo prije 20 ili 30 godina kupovali mijeko u kesama koje smo kuvali. I kada ga skuvamo, na njemu se stvori fina, podebela korica kajmaka. Pokušajte danas da skuvate mlijeko, i recite da li je isto? Naravno da nije. Probali smo.

Došli smo u situaciju da zapravo više ne znamo je li med stvarno med ili jeftini sirup, a ni jesu li lignje stvarno lignje.

U Njemačkoj je prije nekoliko godina sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da svaka treća riba koja se prodaje u Evropi nije riba koja se navodi na deklaraciji, a u testiranim uzorcima nađene su još nepoznate zamjenske vrste.

Osim toga, otkriveno je i da se umjesto skuplje govedine podvaljuje jeftina konjetina, kao i kolja umjesto bakalara, a kolutići ligne zamijenjeni su svinjskim tripicama! Da, dobro ste pročitali! I to je istraživanje sprovedeno od strane preciznih Njemaca.

Slikovni rezultat za šunka

Takvo falsifikovanje hrane toliko je usavršeno da je golim okom nemoguće razaznati je li svinjski biftek zapravo baš to ili se radi o smjesi oblikovanoj od ostataka drugih komada mesa.

Za salame i paštete odavno znamo da unutra ima svega što je po svakoj logici trebalo završiti u smeću, no da tako nešto rade i sa sirevima već je manje poznato. Naime, topivi sirevi prave se od drugih mliječnih proizvoda kojima je prošao rok trajanja. Oni se ponovo termički obrađuju i pretvaraju u sirne namaze, listiće i slično.

Slikovni rezultat za topljeni sirevi

Manipulacija hranom zapravo znači da se pravi sastav s deklaracije zamjenjuje nekom jeftinijom vrstom, a sve to skrivaju aditivi, arome i šećer. 

Falsifikatora hrane obrću velik novac

Procjenjuje se da samo u EU postoji više od 3600 grupa organizovanog kriminala koje zarađuju krivotvorenjem hrane i masovnim varanjem kupaca. U kesten pire oni dodaju pasirani grašak, u pileća prsa ubrizgavaju vodu da bi bila veća, mesu se radi povećanja obima dodaje kolagen, a maslinovo ulje se razrjeđuje običnim ili repinim uljem, dok se zelena boja postiže dodavanjmem hlorofila.

Osim toga, u filtrirane čajeve se stavljaju bezvrijedne trave, ako ako dobro izmiješaju i stope matrijal, nemoguće je reći je li šunka zaista dobijena od jednog komada mesa, ali i je li uopštee u potpunosti od mesa?!  Dodavanjem enzimskih preparata moguće je spojiti svinjetinu i govedinu i to s razičitih dijelova trupa, dodavanjem začina takav komad mesa može se prodati kao najkvalitetniji dio svinjetine.

Pored svega toga fasifikuje se i med, što je moguće tačno potvrditi samo DNK analizom. Lažni med razrijeđen je fruktozom ili glukoznim sirupima, to može otkriti i sam potrošač. Naime, malo meda treba staviti na papirnati ubus kojeg će pravi med teško probiti jer ne sadrži toliko vode kao onaj lažni.

Slikovni rezultat za med

Postoji i test s vodom koji otriva radi li se o lažnjaku. Dakle, u čašu vode treba staviti kašiku meda, ako potone pravi je, ako se počne topiti lažan je. Osim toga, pravi med bi se trebao i kristalizovati nakon nekog vremena.

 U svakom slučaju, zaključak je da, ukoliko nemate vlastito imanje, pčele, voćnjak, stoku, nema vam spasa.

Jedino što možemo svi zajedno uraditi je da otvorimo desetoro očiju i pazimo šta kupujemo!

(volimpodgoricu.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top