All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

ŠTITI OD RAKA I PODMLAĐUJE: Ova biljka je pravi melem za telo!

Aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće, koje lici na borovnicu, a naziv sibirska dobila je iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Severne Amerike, gde joj je i postojbina, najranije dospela u Sibir a drugi zbog toga što je otporna na veoma niske temperature.

 

Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C. Raste u obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora moze dostići visinu od oko 2 metra.

KAKO ARONIJA DELUJE NA VAŠ ORGANIZAM

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, od svih vrsta voća, aronija ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i kancerogenih elemenata, a dokazano je da aronija sprečava i upale urinarnog trakta.

 

Sibirska aronija sprečava formiranje slobodnih radikala u krvotoku, pa samim tim poboljšava cirkulaciju i sprečava bolesti kao što je dijabetes i različite kardio-vaskularne bolesti, a oni koji pate od visokog krvnog pritiska trebalo bi u svoju ishranu da uvedu i aroniju.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da aronija može da pomogne učenicima i studentima s obzirom da poboljšava memoriju. Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na zuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa. Važno je i reći da aronija reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlezde, kao i da reguliše rad pankreasa pa može biti korisna u lečenju dijabetesa.

Aronija još i podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprečava nastanak bora, štiti od UV zračenja.

 

KONZUMIRANJE ARONIJE

Aronija ne sadrži mnogo šećera i poznata je po svom oštrom i kiselkastom ukusu koji se nekima sviđa, a nekima pak ne. Ovo bobičasto voće uvek može da se jede sveže, ali sada postoje i razne vrste prerađevina koje su takođe hranljive koliko i sveža aronija.

Postoje sokovi od aronije, sušena i smrznuta aronija, kao i čaj od aronije. Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja ovog bobičastog voća je džem ili slatko od aronije. U Srbiji aronija najbolje uspeva na Vlasini.

(Dijaspora.news/beograd.in)

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top