All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

STARI NARODNI LIJEK: Recept za sirup koji podiže imunitet, suzbija kašalj, leči glavobolju

Preparat od borovih iglica je izvanredno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta. Upotrebljava se protiv svih vrsta prehlada, nazeba, kašlja i drugih oboljenja disajnih organa, a koristi se i u lečenju skorbuta.

Bogat je karotenima i C vitaminom i naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili posle oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan.

Evo jednog zlatiborskog recepta za preparat koji se pravi od borovih iglica ili pupoljka.

Bor je zаprаvo širok pojаm koji obuhvаtа više od 170 rаzličitih vrstа četinаra, koji spаdаju u Pinаceаe porodicu. Ono što još morate znati je da se ne sme koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa, jer su neke i otrovne poput tuje i tise koje treba izbegavati u širokom luku.

Ako spadate u osobe koje se razumeju u četinare i lako prepoznajete beli bor ili smreku, onda nema problema, ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka.
Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gde ih otkinete, te godine neće više izrasti.

foto:Profimedia

Za pripremu preparata borovine, od borovih iglica, potrebno je da…

Koristite isključivo mlade izdanke i to u svežem stanju, koji se pojavljuju u proleće (borovi izdanci stajanjem gube svoje lekovita svojstva). U proleće se beru mladi borovi pupoljci, neko stavlja u zamrzivač, neko ga suši. Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo sveži, mladi i tek iznikli pupoljci.

Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje obolevaju od reume i artritisa.

foto:Profimedia

Evo i recepta:

Dva kilograma svežih borovih izdanaka prokuva se sa 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Posle toga se sve zajedno procedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuva i dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše), koje treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.

Bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dve-tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocena svojstva.

Lekovita kura od bora

Oboleli od gihta i reumatizma bi se sa dolaskom proleća podvrgnuti sledećoj prirodnoj terapiji: Ubrati 30 grama svežih borovih izdanaka i njih treba popariti sa litrom vrućeg mleka. Posle sat vremena dobro procediti i piti napitak tokom celog dana.

(Dijaspora.news/lijekizprirode.com)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top