All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Šta kaže stručnjak za GOVOR TIJELA: Tramp se ponaša kao petogodišnji siledžija!

Donald Tramp je definitivno svojim čudnim ponašanjem obilježio susrete sa liderima NATO zemalja.

Magazin TIME je kontaktirao Indiju Ford, čuvenog eksperta za govor tijela, koja je objasnila šta znače Trampovi potezi.

U fokusu je prije svega bila situacija sa crnogorskim premijerom Duško Markovićem.

“Kada sam ovo vidjela, nisam mogla da prestanem da se smijem. Bila sam potpuno zapanjena. To je tako agresivan, siledžijski gest Trampa i mislim da prikazuje njegov istaknuti osjećaj povlašćenosti. On govori: Znaš li ko sam ja?. Nakon guranja, što je ponašanje koje očekujete da vidite od petogodišnjaka na igralištu, odmah se namješta u pozu gdje gurne glavu nazad i istakne bradu. To je vrlo arogantna poza jer znači da odozgo gledate na ljude.

U bilo kojoj situaciji u kojoj se Tramp osjeća imalo uplašeno, on zauzme tu pozu, očigledno je to nešto što radi čitavog života. Nakon te arogantne poze, on se postavlja u vrlo ranjivu pozu: smokvin list, gdje pokrijete ranjiv dio tijela, zato što se osjećate ranjivo. Moguće je da mu je žena sa kojom je razgovarao rekla nešto negativno, možda oko guranja. Izgleda kao dijete kojem se drži pridika”, objasnila je Ford.

Drugi snimak koji je komentarisala Ford je situacija kada francuski predsjednik Emanuel Makron skreće da se javi Angeli Merkel, iako je Tramp već spremio ruku za rukovanje.

“Što se Makrona tiče, Merkel je najbitnija osoba u postavi. Kada skreće ka njoj, možete vidjeti da Tramp misli “čekaj malo, ja sam najbitniji ovdje”. Očigledno u svakoj postavi biste prvo otišli osobi koju najviše poštujete. U Makronovim očima je to Merkel, i Tramp nije zadovoljan zbog toga”, smatra Ford.

“Tramp ovdje pokazuje Makronu ko je glavni. Još jedan agresivan potez Trampa koji vuče Makrona ka sebi i u suštini govori: “Ti ćeš meni doći, sviđalo ti se to ili ne”. Vidi se da Makron pokušava da se izmakne, on stavlja ruku na Trampa da bi on stao da ga vuče. Tramp je to uradio zato što je Makron otišao da se javi Merkel. On šalje poruku: “Znaš li ko sam ja. Nemoj da ti se to ponavlja”, obnjašnjava Ford.

Kao da prvo rukovanje nije bilo dovoljno neprijatno, dvojac je opet imao dugo rukovanje prilikom narednog susreta. Sada kada je Tramp krenuo da pusti, Makron ga je zadržao još par sekundi.

“Tramp ima običaj da se rukuje predugo. Ponovo, rukovanje je vrlo agresivno, kao da stiskaju jedan drugog. Poenta rukovanja je pokazivanje poštovanja tako da način na koji to radite otkriva dosta ličnih odlika. Mlako rukovanje sugeriše da je neko slab, a prejak znači da je osoba konfliktna. Očigledno je Makron uzvratio Trampu agresivno na njegov agresivni stisak. “Ako hoćeš tako, evo ti ga”, kao da govori Makron, zaključuje Ford.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top