All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRPKINJA SLALA NOVČANU POMOĆ ROĐACIMA: Zbog toga je OSUĐENA na OVU kaznu!

Jedna 47-godišnja žena, poreklom iz Srbije, osuđena je u Lincu na novčanu kaznu i uslovnu zatvorsku kaznu zbog finansiranja terorizma. Pokrajinski sud je u sredu osudio tu ženu na 1.200 evra i 12 meseci uslovne kazne. Ona je optužena da je sa 10.894 evra podržala dva rođaka koji su se borili na strani takozvane Islamske države u Siriji.

 

Pred sudom je kazala da je poslala novčanu pomoć jer se sažalila, što joj sud nije poverovao. Osuđena, koja je nastanjena u Traunu, ne uklapa se ni u jedan deo profila onih koji bi podržavali ekstremiste Islamske države. Rođena u Srbiji, živi 45 godine u Austriji, ima austrijski pasoš, hrišćanka je, zapadnjački odevena, govori gornjo-austrijski dijalekt, a već godinama radi u finansijskoj službi. Ona je samohrana udovica, koja je potpuno integrisana, kazao je njen advokat. O Islamskoj državi navodno malo zna i dodaje da ne zna zašto se neko uopšte priključuje takvoj organizaciji.

Tužilaštvo joj prebacuje finansiranje terorizma, krivično delo za koje je predviđena kazna do 10 godina. Ona je bratu svog preminulog supruga, i njegovom sinu, koji su 2013. otišli u Siriju, od maja 2015. do marta 2016. u 12 navrata slala novac, u ukupnoj visini od 10.894 evra i to preko pošte u Lincu i Traunu, preko Versteruniona, posrednika u Turskoj koji su potom novac dostavili u Siriju. Njeni rođaci su taj novac koristili kako bi finansirali život u Siriji, dopremanje medicinskog materijala, ali i lečenje povreda zadobijenih na ratištu.

Pred sudom žena je priznala optužbe, ali je navela da taj novac nije njen, već od njenog svekra. Svekar navodno nije uspeo da pošalje novac preko Vesteruniona, pa je zamolio za pomoć, te je ona to učinila. Takođe je tvrdila da su joj rođaci rekli da nisu pošli u Siriju da učestvuju u borbama, već zato što tamo ne moraju da plaćaju porez, struju i slično. Kasnije, kako je dodala, morali su da se bore. Ona navodi da je bila u stalnom kontaktu sa njima, ali da su pričali samo o svakodnevnim stvarima. Novac je prebacila jer joj je bilo žao ove dvojice.

– Uopšte nisam osoba koja podržava bilo kakve institucije kao što su Islamska država. Ali rodbina je imala samo jednom dnevno struju. Bilo mi ih je žao – kazala je žena, dodajući da je, kada je transferisala novac, znala da se oni bore na strani Islamske države.

U međuvremenu dva muškarca su verovatno već poginula na ratištu. Sud je uzeo u obzir što žena nije direktno podržavala terorističku organizaciju.

(Dijaspora.news/beograd.in)

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top