All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

SRBIJA U ŠOKU: Najstarija trudnica ima 63 godine, EKSPERIMENTOM ostala u drugom stanju

Starosna granica za trudnoću kod žena se godinama sve više i više pomera. Zakon dozvoljava da se vantelesna oplodnja radi do 42. godine, a Atifa Lj. ima 63 godine i najstarija je trudnica u Srbiji!

Već je u 4. mesecu trudnoće i čeka svoje prvo dete. Zatrudnela je vantelesnom oplodnjom, odnosno, doniranim ćelijama.

Atifa se nalazi u GAK-u u Višegradskoj i lekari sve vreme, bez prestanka, prate njeno stanje, s obzirom da je u pitanju visokorizična trudnoća. Vantelesnu oplodnju uradila joj je jedna poznata privatna klinika u Beogradu.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

– Ovo joj je četvrti put da dolazi na kliniku u Višegradsku u toku svoje trudnoće. Zbog njenih godina, trudnoća je visokorizična, a ni njeno zdravlje nije baš najbolje. Doktori prate njeno i bebino stanje i stalno vrše kontrole, jer i ona i beba mogu biti ugrožene – kaže izvor za Informer.

Iako zakon ne dozvoljava vantelesnu oplodnju ako imate više od 42 godine, jedna beogradska klinika je to uradila. Kao da eksperimentišu i ispipavaju granice “nemogućeg”.

– Pristali su da joj urade oplodnju doniranim ćelijama dobrovoljnog davaoca. Ako sve bude kako treba, porodiće se u julu – kaže rođak najstarije trudnice i istoriji Srbije.

Direktorka “Narodnog fronta”, dr Snežana Rakić, kaže da je najbolje da žene rađaju dok su mlade.

– Nedavno smo sproveli istraživanje na više od 200 žena do 61 godine. Rezultati su poražavajući, jer je samo 14 odsto tih žena, onih od 50 do 61 godine iznelo trudnoću bez komplikacija. Posledice mogu biti kobne po život, ne samo bebe, nego trudnice – kaže.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top