All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Srbi se otimaju za posao u ovoj evropskoj zemlji: Jedna od najmanjih po površini, ali sa ubedljivo najvećim platama

Za nepoverovati, ali plate su veće čak i od onih u Nemačkoj

Luksemburg spada među zemlje s najvišim životnim standardom, u kojoj živi 30 odsto stranaca. Među njima je znatan broj onih koji su stigli s prostora bivše Jugoslavije, sa – naravno – dosta Srba. Ono što nas privlači Luksemburku je plata koja nikada nije ispod 2.000 evra.

U početku su se naši ljudi uglavnom bavili građevinarstvom. Ali, nove generacije već napuštaju građevinu i rade kao arhitekte, profesori, funkcioneri.

U odnosu na druge države oko Luksemburga, Nemačku, Francusku, Belgiju, gde su prosečne plate 1.200-1.300 evra, Luksemburg je jedna od boljih država što se tiče plate

Prema poslednji zvaničnim podacima, minimalna plata u Luksemburgu iznosi neverovatnih 2.000 evra, a posebni zakoni o pravima i obavezama useljenika ne postoje, pa se omogućava stranim državljanima isti radno-pravni i socijalni tretman kao i za sve ostale građane.

U ovoj malenoj državi, ukupni bruto društveni proizvod je 14 milijardi dolara, po glavi stanovnika oko 40.000 američkih dolara, što zemlju svrstava medu najbogatije države sveta.

Tačan broj osoba koje vode poreklo iz bivše Jugoslavije, a žive u Luksemburgu, teško je odrediti.

– U poslednje vreme imamo nove tražioce azila, uglavnom Roma koji dolaze iz Srbije – navodi Viktor Vicel, savetnik ministra spoljašnjih poslova Luksemburga.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top