All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

SRBI MOGU ODLUČITI KO ĆE BITI PREDSEDNIK AUSTRIJE? 100.000 srpskih glasova mogu PREVAGNUTI

Birači srpskog porekla mogli bi da budu jezičak koji će pretegnuti na vagi predsedničkih izbora u Austriji, 4.decembra. U razgovoru za “Novosti”, Nemanja Damnjanović, član Slobodarske stranke Austrije (FPO), prvi i jedini Srbin poslanik u bečkom gradskom i pokrajinskom parlamentu, kaže da više od 100.000 naših zemljaka sa austrijskim pasošem može da donese odluku na tesnim izborima kakvi su predstojeći, predsednički, u ovoj zemlji.

 

U drugom krugu “koplja će ukrstiti” Norbert Hofer, kandidat Slobodarske partije (FPO), i Aleksandar van der Belen, iz Stranke zelenih. U prvom krugu Hofer je odneo ubedljivu pobedu, inkasirajući bezmalo 37 odsto glasova građana izašlih na izbore.

* Kakvo je raspoloženje u Austriji pred drugi krug izbora?

– Kao i pred prvi krug, koji je poništen zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte, i ovog puta je prisutna referendumska atmosfera s pokušajima da se javnost okrene protiv Norberta Hofera. On, međutim, uprkos tome, vodi, govore ispitivanja javnog mnjenja, ali istraživanja pokazuju i da će trka za predsednika ponovo biti tesna, pa je bitan svaki glas.

* Šta se, zapravo, desilo u prvom krugu?

– U prošlom krugu se, očigledno, dogodila velika nepravilnost, jer je Hofer vodio sve do pred sam kraj prebrojavanja glasova. Ako se potvrde najave, pa i ovog puta glasanje bude tesno, preti mogućnost da se ponovi pokušaj prekrajanja volje birača. Protivnički tabor nastoji da na sve načine diskredituje Hofera, koristeći se podsticanjem straha kod glasača da bi njegov izbor mogao da vrati Austriju u prošlost, da bi zemlja mogla da ide putem “bregzita”, ali i nove izolacije. Građani su, međutim, očigledno prozreli te namere, i vide u Hoferu pravog kandidata koji može da vodi zemlju na najbolji način u njihovom interesu.

 Nemanja Damnjanović

* Šta to tačno znači?

– Hofer je u više navrata, kao i Slobodarska partija u celini, jasno stavio do znanja da ne želi da Austrija istupi iz Evropske unije. On, naprotiv, želi snažniju EU, ali koja mora da se reformiše i da bude u korist svojih građana, a ne birokratije u Briselu. Hofer je u više navrata pokazao i svoje državničke potencijale, a najbolji dokaz tome je činjenica da je cenjen i pozivan da dođe u posetu u mnoge zemlje. Već je, između ostalog, bio u Beogradu, gde se sastao s predsednikom Tomislavom Nikolićem, kojem je obećao podršku na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

* Koliko Srba ima u Austriji?

– U Austriji živi veliki broj Srba. Sa srpskim pasošem ima ih, prema podacima Statističkog zavoda Austrije, nešto više od 116.000, ali su mnogi od njih u proteklih pet decenija, otkako se doseljavaju ovamo, uzeli austrijski pasoš. Treba, takođe, dodati da i veliki broj Srba iz Republike Srpske živi ovde i da oni imaju bosanski pasoš. Uzimajući u obzir te dve činjenice, može da se računa da u Austriji ima oko 300.000 Srba.

* Šta to znači u političkom smislu?

– To znači da bi Srbi i te kako mogli da budu značajan faktor u Austriji, ali to do sada nije bio slučaj, jer nisu bili politički zastupljeni. Slobodarska stranka Austrije (FPO) prva je partija koja je nama Srbima dala pravu šansu da uđemo u politiku, dok druge stranke naše ljude koji požele da uđu u politiku ostavljaju na najnižem nivou kad su funkcije u pitanju, pa im je maksimalni domet mesto odbornika u opštini.

STRANKA
Slobodarska partija jedina je u Austriji koja bi mogla da ponese i epitet socijalne stranke. Srednji sloj stanovništva je, kao i širom Evrope, i u ovoj zemlji prepušten sam sebi, što se partija na vlasti tiče. FPO, naprotiv, brine upravo o tom sloju. Prema proceni Nemanje Damnjanovića, kritikama na račun njegove partije neki pokušavaju da utiču na glasače da u drugom krugu promene favorita.

* Koliko ima Srba s glasačkim pravom, a koliko ukupno birača?

– U Austriji pravo glasa ima oko 6,4 miliona Austrijanaca, a među njima je i veliki broj Srba. Tačan broj naših zemljaka sa austrijskim pasošem nije poznat, ali je svakako iznad 100.000, pa je zato i jasno da mogu presudno da utiču na ishod izbora kada su ovako tesni kao sada.

* Šta je to u izbornom programu Slobodarske stranke Austrije (FPO) što bi privuklo Srbe?

– FPO je stranka koja je oduvek ozbiljno shvatala srpsku zajednicu u Austriji. To je partija koja se jedina usprotivila priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Stranka koja je jedina dala mogućnost Srbima da uđu u skupštinske klupe. Dok drugi samo govore i daju šansu samo osobama poreklom iz Turske ili sa arapskog prostora, FPO je pokazao – i mojim izborom – da ozbiljno shvata Srbe i da ih tretira, za razliku od drugih stranaka u Austriji, kao jednake građane ove zemlje.

FUDBALER POSTAO POLITIČAR

Rođen 1970. godine u Kragujevcu, Nemanja Damnjanović stekao je tokom školovanja Vukovu diplomu. Upisao je DIF u Novom Sadu i, kao fudbaler kragujevačke Zastave, pozvan je u FK Partizan. Zbog ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ, služio je vojni rok produženo, 15 meseci, a po povratku, morao da odustane od Partizanove ponude, budući da više fizički nije bio spreman za prvoligaški klub.

Zbog finansijske situacije napušta fakultet, odlazi u Austriju, a 1996. godine donosi odluku da tamo i ostane. Zbog sportskih povreda, 2005. prestaje da se profesionalno bavi fudbalom, a od 2010. godine aktivan je političar Slobodarske stranke (FPO). Pet godina kasnije postaje prvi i jedini Srbin u bečkoj gradskoj i pokrajinskoj skupštini.

Dijaspora.news/Ivana Stanojević/novosti.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top