All for Joomla All for Webmasters
hronika

SPREMA SE OSVETA?! NAKON BRUTALNE LIKVIDACIJE VUKOTIĆA, OPSADNO STANJE U SPUŽU: Bezbednost podignuta na najviši mogući nivo, Kašćelan mora da jede u ćeliji! Vođa kavačkog klana nema kontakta ni sa kim

Ubistvo Veselina Veska Vukotića, oca vođa “škaljarskog klana”, Jovice i Igrora, jasan je znak za sve bezbednosne službe da će se rat dva najjača crnogorska klana sada nastaviti surovije nego ikad.

Prema saznanjima crnogorskog lista “Dan”, odmah nakon ove likvidacije, mere bezbednosti vođa “kavačkog klana”, Slobodana Kašćelana, koji se nalazi u zatvoru, podignute su na najveći nivo.

Kako je odmah po dovođenju Kašćelana u spuški zatvor došlo do incidenta koji su inicirala lica bliska “škaljarcima”, uprava zatvora je ovog puta odmah reagovala i ništa nije prepustila slučaju. Uprava zatvora upozorila je komandire da strogo vode računa da prilikom bilo kakve aktivnosti nikome ne bude omogućeno da priđe Kašćelanu. Ovo se posebno važi za bilo koga ko se nalazi iza rešetaka, a ima ikakvu vezu sa “škaljarskim klanom”.

Dan piše da Kašćelan više čak i ne ide sa drugim zatvorenicima na obroke, već mu se hrana donosi u ćeliju kako ne bi imao kontakta sa drugim pritvorenicima.

Slobodan KašćelanSLOBODAN KAŠĆELANFOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Osim toga, tokom šetnje strogo se vodi računa da ne bude u grupi sa osobama koje bi mogle da ga napadnu. Takođe, termini za njegove posete odvojeni su za poseban dan kada drugi zatvorenici nemaju pravo na to.

Uprava zatvora se odlučila za ovaj ekstremni korak kako bi bilo onemogućeno “škaljarcima” da priđu Kašćelanu, ali i kako bi se sprečio eventualni sukob njihovih porodica i prijatelja koji dolaze u zatvorske posete.

Napadnut u zatvoru

Kašćelan je pre nekoliko meseci, odmah po hapšenju u Češkoj, izručen Crnoj Gori gde je smešten u Istražni zatvor. Ipak, iako je nadgledan i imao konstantno obezbeđenje, Kašćelan je nakon nekoliko dana verbalno napadnut, a potom i gađan predmetima u zatvoru. Do ovog incidenta došlo je tokom šetnje pritvorenika.

Dvojica pritvorenika su počeli da lelekaju Kašćelana ispod prozora njegove ćelije, dok su ostali u njegovom pravcu gađali jajima, dezodoransima i stikovima. Službenici ZIKS-a su brzo reagovali i sprečili teži incident. Iz zatvora tada nisu iznosili detalje incidenta, ali su potvrdili da se dogodio.

U čituljama najavili osvetu

Da će ubistvo Veska Vukotića pokrenuti odmazdu “škaljarskog klana” bilo je jasno onog trenutka kada su u novinama objavljene čitulje Jovana i Igora Vukotića, vođe ovog klana, u kojima je direktno poslata poruka članovima grupe, ali i suparnicima.

“Ponestalo mi je reči! Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan”, napisao je Jovan, koji trenutno izdržava kaznu zatvora u Beogradu, a potom je dodao:

“Poslednji pozdrav ocu. Ne dadoše nam da se poslednji put oprostimo pred tvoj vječni odlazak na jučanko Čevo. Dostojanstveno si živio, uzdignute glave koračao i uvijek nam govorio da je život prolazan, a obraz večno traje. Nećemo te nikad iznevjeriti. Počivaj mirno i spokojno pored Serdara i Vojvode koji krase istoriju naše familije. Tvoj Jovan”, napisao je sin ubijenog Veska.

Uz Jovanovu poruku da sada “svako zna šta mu je činiti” i da je smrt njegovog oca u njemu probudila ono “što je godinama umirivao u sebi” bilo je jasno da će krvavi rat, koji traje godinama, sada postati još suroviji.

Ubijeni Veselin VukotićUBIJENI VESELIN VUKOTIĆFOTO: MARINA LOPIČIĆ

Vesko Vukotić likvidiran je u subotu u 20.45 sati u kotorskom naselju Dobrota, ispred porodičnog apartmana. Napadač sa kačketom prišao je Vukotiću dok je on izlazio iz svog automobila i u njegovom pravcu ispalio više hitaca iz, kako se sumnja, poluautomatskog pištolja, a zatim pobegao pešice ka naselju Sveti Stasije.

Crnogorski mediji prenose da je policija u nedelju po nalogu više tužiteljke preuzela i pregledala snimke nadzornih kamera i da su one zabeležile ubistvo, ali navodno ne i lik egzekutora sakrivenog kačketom. Jedna od nadzornih kamera postavljena je na stub rasvete pored kog se Vukotić parkirao. “Vijesti” pišu da se na tom snimku, navodno, vidi kako ubica prelazi ulicu, puca u gornji deo Vukotićevog tela, a potom beži.

Ko je Slobodan Kašćelan?

Kašćelana crnogorsko tužilaštvo tereti da je sa Igorom Božovićem formirao kriminalnu organizaciju na teritoriji Kotora, Tivta i Budve, poznatu po iznudama, zelenaštvu, nedozvoljenom držanju oružja i eksplozivnih materija, krijumčarenju i prodaji droge, pranju novca i zastrašivanju.

Kašćelan ima bogat krivični dosije. Zbog pokušaja ubistva Igora Markovića u Prčnju 2010. osuđen je na dve godine i osam meseci zatvora, dok je Marković osuđen na šest meseci kraću kaznu.

Iz Crne Gore je pobegao 12. septembra 2016. godine, kada je privedeno nekoliko članova kavačkog klana, a navodno mu je neko iz policije dojavio za akciju hapšenja.

Uloga u ubistvima

Očekuje se da će sada kada je dostupan istražnim organima biti rasvetljena i njegova uloga u ubistvima “škaljaraca” – Dalibora Đurića u zatvoru u Spužu, Gorana Radomana u Beogradu (kojom je i započet krvavi rat dva kotorska klana) i Budvanina Gorana Đuričkovića, zeta fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona.

Tokom protekle dve i po godine spekulisalo se gde je našao utočište. Operativne informacije su ukazivale na to da često menja mesto skrivanja i da koristi lažan identitet. Upravo zbog toga je crnogorska policija u njegovom lociranju sarađivala sa nekoliko evropskih država, među kojima su Češka, Nemačka, Austrija, Francuska, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska, Portugalija, Španija i tzv. Kosovo. U junu 2017. godine, otkriveno je da se krije u Beču, ali dok su austrijski specijalci došli do stana u austrijskoj prestonici, Kašćelan je već umakao. Ipak, dolijao je 13. decembra prošle godine, kada je utvrđena njegova tačna lokacija u Pragu, gde je i uhapšen.

U momentu kada su mu specijalci stavljali lisice na ruke kod Kašćelana su nađena i kosovska dokumenta na ime Slobodan Perić, kao i lažni francuski pasoš. Odmah je pristao da bude izručen domovini Crnoj Gori, i posle nepuna dva meseca ekstradicija je obavljena.

Radoje Zvicer – u bekstvu

Prema operativnim podacima, sa Kašćelanom rukovodi “kavčanima”. Crna Gora ga potražuje zbog organizovanja kriminalne grupe, a navodno se krije pod lažnim imenom.

Svojevremeno je na Jutjubu bio objavljen snimak u kome je navedeno da se krije pod lažnim imenom Josip Babić i da ima lažna dokumenta.

 

Dijaspora.news/(Kurir.rs/Blic, Vijesti, Dan)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top