All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ŠOK: Patrijarh ZAPRETIO ANATEMOM organizatorima PIHTIJADE

Svi članovi Upravnog odbora pihtijade biće anatemisani iz crkve, sveštenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje dece jer ona nisu kriva za greh i ludost roditelja

Irinej Bulović
Foto: Wikipedia/PanchoS

Pihtijada, predviđena za ovaj petak i subotu, posle episkopskog upozorenja je odložena, a kako kaže organizator Branislav Popović, možda je uopšte i ne upriliče jer će posle Uskrsa već biti pretoplo za pihtije. Zbog posta odložena je i druga vojvođanska “ijada”, ali u Baču, koja okuplja ljubitelje kulena. 

Nismo mogli da organizujemo pihtijadu po onom minusu, ko bi nam došao, jedino to možemo da uradimo sada. Ali prvo se pobunio crkveni odbor u Rumenci, a posle i sam Irinej. Trebalo je da dođe stotinu izlagača iz svih krajeva Srbije i regiona, nisam hteo da ljudi dožive neprijatnosti i da se mi Rumenčani svađamo. Pritisak je bio ogroman i odustali smo – kaže Popović, čija manifestacija drži Ginisov rekord u najdužoj pihtiji na svetu.

Prvo ga je, dodaje, crkveni odbor upozorio da organizuje pihtijadu u vreme časnog posta, kada se vernici duhovno pripremaju za svetu tajnu pričečća i kada treba da miruju, a ne da budu sablažnjeni na ovakav način.

Kad nisu hteli da odustanu od događaja, stiglo je i pismo Irineja koje ih je sve šokiralo. 

Foto: Wikipedia/PanchoS

Foto: Wikipedia/PanchoS

– Ukoliko organizujete ovu pagansku manifestaciju u toku posta, pravoslavna Eparhija bačka će objaviti saopštenje i pozvati vernike da stanu u odbranu svetog posta. Za vreme održavanje pihtijade, kapije porte hrama će biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Svi članovi Upravnog odbora pihtijade biće anatemisani iz crkve, sveštenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje dece jer ona nisu kriva za greh i ludost roditelja – saopštio je Irinej organizatorima.

Meštani Rumenke kažu da imaju važnijih problema od mršenja tokom posta, ali da ne vide razlog zašto tenzije moraju toliko da podižu zbog obične pihtije. 

Biti vernik danas je i moda. Pretpostavljam da je dobar deo tih inkvizitora koji sada sede po crkvenim odborima u našoj zemlji nekada bio u Komunističkoj partiji. Ali valjda je sve to ljudski. Ipak, ja tu ne vidim problem, preterano je da se pihtijada ne održi, ko posti ne mora da dođe – rekao je Đorđe P. iz Rumenke.

Dijaspora.news/Blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top