All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

I TO SMO DOČEKALI: “Region Balkana mirniji od ostalih”

U Bosni i Hercegovini postoje brojni sigurnosni izazovi, rekao je šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, javlja Anadolu Agency (AA).

On je danas o temi sigurnosnih izazova u BiH govorio na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu.
Moore je podsjetio kako je cijeli svijet suočen sa problemom nasilnog ekstremizma.

“To nije samo problem u BiH, već svim zemljama svijeta. Vidimo recimo u Francuskoj, Belgiji, BiH, Turskoj, sad je bio napad u Turskoj, sve žrtve imaju našu podršku i saučešće. Moramo biti svjesni da je to velika prijetnja svima nama. Ima i političkih pritisaka i u ovoj, i drugim regijama svijeta. Tačna jeste činjenica da imamo užasne sukobe u Siriji, Ukrajini. U poređenju sa drugim regijama Balkan je malo mirniji, ali ne možemo biti slijepi da i u ovoj regiji postoje prijetnje. Još uvijek sam optimista što se tiče ove regije”, rekao je Moore.

Prema njegovim riječima, politička sigurnost u BiH jeste preduslov za druge aspekte sigurnosti.

“Politička sigurnost puno zavisi od ustava, okvira u kojem se BiH nalazi. Imao sam priliku poznati Bosance i Hercegovce na lokalnom terenu, koji žive svoje živote, gdje nema toliko utjecaja političke retorike. Ima nesporazuma, ali ipak je BiH ovih dana dobila upitnik – to jeste korak naprijed. Pod teškim uslovima BiH kao izuzetak gdje ima više članova Predsjedništva BiH, ipak ide naprijed, korak po korak”, rekao je Moore.

On se osvrnuo i na susjedne zemlje koje prate sigurnosnu situaciju u BiH.

“Ima puno ljudi u BiH i van nje koji prate situaciju i traže informacije. Imao sam priliku recimo razgovarati sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, čovjekom koji ima odgovornost u svojoj zemlji ali blisko prati situaciju i u BiH. Uvjeren sam da će BiH, zajedno sa susjednim zemljama i domaćim snagama, odgovoriti na sve te prijetnje i probleme kojih zaista ima i u ovoj zemlji, i drugdje. Uvjeren sam da i hrvatske vlasti, kao i srbijanske, u poređenju sa situacijom prije 20 i više godina, su konkretno na strani mira i stabilnosti u BiH i regiji”, naglasio je Moore.

Šef misije OSCE-a u BiH naglasio je kako od bh. vlasti očekuje da riješe probleme izbornog procesa u Mostaru, ali i Stocu.

“Posebno cijenim sve što su rekli iz centralne izborne komisije o događajima drugog oktobra. Čuli smo i opredjeljenje Suda BiH o odlukama CIK-a, sada moramo vidjeti koji su sljedeći koraci o izborima u Stocu. Veoma je problematično i više od osam godina u Mostaru, situacija ne može biti presedan za Stolac ili druge općine. Zahvaljujući CIK-u nadam se da će se uskoro obnoviti izbori u Stocu, situacija u Mostaru jeste komplikovanija, i kao što smo čuli na sastanku PIC-a i Predsjedništva BiH očekujemo posebno sa strane SDA-a i HDZ-a BiH da će naći kompromise i prijedloge za rješenje izborne situacije u Mostaru”, poručio je Moore.

Dijspora.news Izvor Anadolija

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top