All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Slučajno pronađen Da Vinčijev crtež vrijedan 15,8 miliona dolara!

Dosad nepoznata skica Leonarda da Vinčija procijenjena je na 15,8 miliona dolara nakon što ju je jedan penzionisani francuski ljekar donio na provjeru francuskoj aukcijskoj kući “Tajan”.

Nakon procjene stručnjaka utvrđeno je kako skica dizmenzija 19 sa 13 centimetara pripada italijanskom slikaru i najvećem geniju renesanse.

Riječ je o jednom od osam crteža na kojima je Da Vinči portretirao Svetog Sebastijana, između 1482. i 1485. godine, kada je boravio u Milanu u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama.

Da Vinči je nacrtao osam skica Svetog Sebastijana, a samo su dvije sačuvane do danas. Jedna se čuva u muzeju francuskog grada Bayonneu, a druga u Kunsthalli u Hamburgu.

Riječ je o prvom djelu Da Vinčija pronađenom u proteklih 15 godina.

Ljekar, čiji identitet nije otkriven, u aukcijsku kuću donio je 14 crteža koje je naslijedio od svog oca. Crteže je, kako je rekao, čuvao godinama, ali je nakon penzionisanja htio da vidi njihovu vrijednost.

Planirano je da skica slavnog umjetnika bude predstavljena na licitaciji u junu naredne godine u Parizu.

Vrijediće 15,8 miliona dolara što je četiri miliona više od rekorda za Da Vinčijevu skicu koja je prodata 2001. godine na aukciji kuće “Christie”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top