All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Skupština Crne Gore danas bira novu Vladu

Četrdeset prva vlada Crne Gore i prva Duška Markovića danas bi trebalo da bude izabrana u Skupštini, na sjednici kojoj neće prisustvovati 39 od 81 poslanika.

Upravo će preostala 42 poslanika DPS-a, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih  –  Bošnjačke stranke, koalicije “Albanci odlučno” i Hrvatske građanske inicijative glasati da on vodi državu do 2020.

Koalicioni sporazum o stvaranju vlade potpisali su juče u Vili Gorica predsjednici tih stranaka.

Sjednica će početi u 13h, a dva sata ranije trebalo bi da bude sjednica Glavnog odbora DPS-a. Sjednica GO  očekivala se u nedjelju, ali će biti danas, kako je “Vijestima” rečeno iz vladajuće stranke, praktičnih razloga, kako se njihovi članovi ne bi “maltretirali” da dolaze dva dana zaredom u Podgoricu.

Vlada Duška Markovića imaće tri potpredsjednika i 19 ministara. Osim Rafeta Husovića koji će ostati na mjestu potpredsjednika za regionalni razvoj, Zoran Pažin će naslijediti Markovića na mjestu potpredsjednika za politički sistem, dok se Milutin Simović očekuje da nasijedi Vujicu Lazovića na mjestu potpredsjednika za ekonomsku politiku i finansijski sistem. Pažin će ostati ministar pravde, a Simović preuzeti Ministarstvo poljoprivrede.

U odnosu na Vladu Mila Đukanovića, Markovićeva neće imati Lazovićevo Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, koje će biti ukinuto.

Zato će imati nova ministarstva – javne uprave, sporta i evropskih integracija koje bi trebalo da popune Suzana Pribilović, Nikola Janović, odnosno Aleksandar Andrija Pejović.

Premda se prvobitno pominjao za mjesto ministra finansija, ime šefa Uprave carina Vladana Jokovića sada se pominje da bi moglo da preuzme odbranu od Milice Pejanović Đurišić.

Kada je  u pitanju mjesto šefa diplomatije, ono bi trebalo da preuzme doskorašnji ambasador u SAD Srđan Darmanović.

Dosadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković trebalo bi to mjesto najvjerovatnije da zamijeni mjestom ministra ekonomije.

Šef  Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić se ističe među onima koji bi mogli da preuzmu Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Što se tiče ostalih partnera, SD-u  će pripasti mjesta ministra zdravlja i prosvjete, koja bi trebalo da pokriju Kenan Hrapović, odnosno Damir Šehović.

Osim Husovićevog mjesta potpredsjednika, BS je dobila i dva ministarstva – saobraćaj će preuzeti Osman Nurković a rad i socijalno staranje Kemal Purišić. Koaliciji “Albanci odlučno” slijedi Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, kojim će upravljati Mehmet Zenka. Predsjednica HGI Marija Vučinović ostaće ministarka bez portfelja.

Dijaspora.News Izvor Vijesti
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top