All for Joomla All for Webmasters
Srbija

SEDMI DAN PROTESTA Sutra skup na Andrićevom vencu? Evo šta tačno navode u 7 zahteva

Protesti, sedmi dan za redom, “vratili su se” danas pred zdanje Skupštine Srbije, gde su učesnici počeli da se okupljaju nešto pre 18 sati, a sutra bi mogli da se nađu ispred sedišta predsednika Srbije, sudeći bar po najavi koja se mogla videti na jednom velikom transparentu.

Dva mladića, naime, drže veliki transparent na kojem se učesnici protesta mogu obavestiti da je za sutra navodno prijavljen skup ispred zdanja na Andrićevom vencu za 12 časova, kako bi predsedniku Srbije predali zahtev da poništi predsedničke izbore zbog, kako se navodi – kršenja Ustava.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Zahtevi su, takođe, umesto na društvenim mrežama, prvi put formulisani i dostavljeni redakcijama u vidu saopštenja “Protesta protiv diktature”, u kojem preciziraju da se ograđuju od uticaja političkih stranaka, da je protest spontano nastao i da je građanski, iako najmasovnije učestvuju studenti i mladi.

Pobrojani su zahtevi, koji su i do sada isticani: smena članova saveta REM-a i članova RIK-a, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, kao i čelnika RTS-a, razrešenje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, revizija – sređivanje biračkog spiska, pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori i poništavanje doktorata Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.

“Naš cilj je da se uspostave fer pravila igre u okviru kojih će se svaka legitimna politička opcija takmičiti i verodostojno prikazivati, a ne medijski i javno ignorisati”, navodi se u saopštenju. Medije pozivaju da u celosti objave saopštenje, RTS da ga pročita u Dnevniku 2, a Vladu Srbije – da se izjasni i postupi u skladu sa navedenim zahtevima.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Skup protiče u prepoznatljivoj atmosferi sa pištaljkama, bubnjevima, transparentima, a među njima je i jedan novi – “dramski umetnici šetaju – FDU”.

Na početku se pojavio i glumac Sergej Trifunović, a peva se “onesvesti se”.

Kako kažu, prošetaće, kao i ovih dana, centralnim beogradskim ulicama, a ruta je, zasad, sledeća: preko Terazija, Trga republike, RTS-a, Beograđanke, zgrade Vlade – do Skupštine, a navode da ih je s početka nešto manje nego juče.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Još oko 17.30 sati počelo je okupljanje ispred Doma Narodne skupštine, a u 18 sati je blokirana saobraćajnica koja spaja Trg Nikole Pašića i Takovsku ulicu.

Protestu su se pridružili i članovi udruženja Efektiva, organizacija potrošača i klijenata banki, najverovatnije zaduženi u švajcarcima, koji su stigli sa svojim obeležjima i opremljeni trubicama.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs / Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top