All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

SARA VUJOŠEVIĆ NASTAVLJA MISIJU: Blago Crne Gore u Novom Sadu, Sofiji, Moskvi i Ufi

Operska pevačica Sara Vujošević posle niza uspešnih nastupa u Moskvi nastavlja svoju misiju kulturnog ambasadora Crne Gore promovišući svoj autorski projekat “Blago Crne Gore”. Tako će 11. maja s početkom u 18 sati pevati koncert u Sofiji, u veličanstvenoj sali “Mramorni zal”. Koncert će biti održan u sklopu manifestacije Dani Slovenskih kultura, a u organizaciji Ruskog kulturnog centra glavnog grada Bugarske.

.

FOTO: PROMO

Odmah posle Sofije, “Blago Crne Gore” se seli u Novi Sad. U organizaciji Udruženja Crnogoraca Novog Sada, Generalnog konzulata Crne Gore u Srbiji i Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, čarobno moćni koloraturni sopran Sara Vujošević izvešće dobro poznati repertoar crnogorske klasike i tradicionalne muzike sa članovima svojetrupe koju čine: Dmitrij Trapeznikov (bariton) iz Moskve, Njemac Dmitrij Grinih (bariton), Pavel Šestov (pijanista) iz Moskve i narodni guslar sa Cetinja Rajko Radović.

Koncert u Novom Sadu održaće se 13. maja, s početkom u 19 sati, u koncertnoj sali “Studio M” RTV Vojvodina, dok će pomenuta TV stanica uživo prenositi ovaj glavni kulturni događaj u Srbiji, a sve to povodom obiležavanja dana nezavisnosti Crne Gore.

 

FOTO: PROMO

Sara je, između ostalog, u aprilu ove godine proglašena za najboljeg izvođača na XVI festivalu savremene muzike ruskog nacionalnog orkestra “Muzika Rusije”, koji se održao u Moskvi.

Posle gostovanja u Srbiji, ova prelepa umjetnica i jedinstveni doktor muzikologije u Crnoj Gori, odlazi na južni Ural, republiku Baškiriju, gdje će učestvovati na Međunarodnom festivalu savremene umjetnosti “BaškortARTstan“ od 17. do 20. maja. Sara će kao solista pjevati u Baškirskoj Državnoj Filharmoniji sa velikim nacionalnim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom zasluženog umjetnika RF Azamata Hasanšina.

Pored arija iz poznatih svjetskih opera, raskošni sopran Sara Vujošević će uz pratnju nacionalne filharmonije, po prvi put izvesti nekoliko najznačajnih crnogorskih tradicionalnih pjesama, za čiju se orkestraciju pobrinuo ruski kompozitor Aleksej Vorobjov.

FOTO: PROMO

Tamo gdje Evropa završava, a počinje Azija, začuće se grandiozni orkestarski zvuci pjesme Kralja Nikole “Razbolje se zorna Zorka”, “Zapjevala sojka ptica”, “Poljem se vija”, arije Danice iz opere “Balkanska carica”… Pomenuti Međunarodni festival “BaškortARTstan” u gradu Ufa organizuje Baškirska Državna Filharmonija, Ministarstvo Kulture Republike Baškirije, Državna Akademija Nauka i Umetnosti RF, Međunarodna Federacija Umjetnika RF…

Za kraj je ostala još jedna konstatacija i potvrda epiteta velikog kulturnog ambasadora Crne Gore u svijetu, koji dr Saru Vujošević odavno već krasi.

FOTO: PROMO
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top