All for Joomla All for Webmasters
Pop kultura

SAHRANJENA GROZDANA OLUJIĆ: Njena dela nadjačaće zaborav

Njene knjige su bile izuzetno čitane. Olujićeva je zaslužila visoko mesto u našoj književnosti

Književnica Grozdana Olujić sahranjena je u Aleji zaslužnih građana, a poslednje zbogom uputili su rodbina, prijatelji i poštovaoci njenog dela.
Komemoracija je održana u Udruženju književnika Srbije, a tom prilikom govorili su upravnik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević, Radivoje Mikić, Aleksandar Jovanović, Petar Pijanović i Zorana Opačić.

Lakićević je kazao da je malo pisaca kod nas koji su ostali dosledni sami sebi kao što je to slučaj s Gordanom Olujić.

– Ona je sledila taj moralni imperativ. Uz Desanku Maksimović, bila je jedina žena pesnik u razdoblju dugom tri decenije. Svakako spada u velikane naše književne scene. Bila je intelektualac evropskog formata i žena sa izuzetno bogatim unutrašnjim životom. Neka ljubav isprati našu gospođu pisca – kazao je Lakićević.

FOTO: PRINTSCREEN

Mikić je napomenuo da je Grozdana Olujić na samom početku svoje karijere bila primorana da primi ideološke udarce zbog toga što je kao pisac uvek želela da se izrazi o vremenu i društvu u kojem živi.

– U svojim je delima odbacivala ideološke okvire živote i sisteme vrednosti koji su u njima nastajali. Na taj način ona izražava iskustvo avangardnih pisaca u Srbiji između dva svetska rata – kazao je Mikić.

Pijanović je istakao da o značaju opusa Grozdane Olujić najviše govore nagrade koje je ona dobila i uticaj njenih knjiga na društvo kojem pripada.

– Njene knjige su bile izuzetno čitane. Olujićeva je zaslužila visoko mesto u našoj književnosti. Ona je jednom prilikom kazala: “Kada budemo zaboravljeni, tada umiremo.” Dela Grozdane Olijić nadjačaće zaborav i ostaće zauvek živa stranica naše književnosti – istakao je Pijanović.

Dijaspora.news/Kurir.rs/ Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top