All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

SAD vlastima BiH izručile Azru Bašić osumnjičenu za ratne zločine

Iz Sjedinjenih Američkih Država, na aerodromu u Sarajevu, Tužiteljstvu BiH i pravosuđu BiH, danas je izručena osumnjičena Azra Bašić, rođena 1959. godine u Rijeci, Hrvatska.

Osumnjičena Azra Bašić, pod istragom je Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine.

Osumnjičena se tereti da je u periodu od aprila 1992. godine, pa do juna 1992. godine, na području općine Derventa, osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

Navedena osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky, SAD, nakon čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država, locirana, lišena slobode i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH.

S obzirom da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica, vlasti SAD provele su postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene.

Tužiteljstvo BiH sa partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju sakriti u inozemstvu i taj proces ćemo nastaviti sa ciljem borbe da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

fokus.ba

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top