All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

REGION SE SPRDA SA CRNOGORSKIM BUKVAROM: Ali ima nešto još GORE od 2 nova slova (FOTO)

Status jedne majke iz Podgorice koja je zavapila zbog onoga što je vidjela kada je otvorila bukvar svog prvačića,  a prenio portal Volim Podogoricu, obišao je region i šokirao jezičke stručnjake i laike.

Upotreba dva nova slova koja su “dodata” Vukovoj azbuci, naišla je na opštu osudu i komentariše se uglavnom kao “politizacija”, “jezički kriminal”, i izražava saosjećanje sa djecom i roditeljima koji će morati da “lome jezik” i savladaju besmislenosti kako bi dobili prelaznu ocjenu!

VAPAJ PODGORIČANKE: Danas smo dobili BUKVAR, bukvalno mi se PLAČE! (FOTO)

Međutim, to nije sve! Riječi u koje se na silu ubacuju nova slova, nisu najgore što donosi ovaj bukvar!

U vježbanjima koja se nalaze u bukvaru, za pojedine riječi se “sugeriše” apsolutno netačan gramatički oblik, pa se može zaključiti da je bukvar, koji treba da opesminei djecu u Crnoj Gori, pisala – nepismena osoba.

Obratite pažnju na riječi “avion, guska, zenica…” u vježbanju gdje je djeci ostavljen onoliko broj crtica koliko riječ koju treba da napišu ima slova.

Koliko crtica ima za slova i kako bi se napisale te riječi.

Palo nam je na pamet da je autor(ka) crnogorskog bukvara “odlučila” da se “avion” od sada u Crnoj Gori piše “avijon”,  ali za ostale riječi nosmo uspjeli čak ni da zamislimo kako glase u novocrnogorskom jeziku.

bukvar

Međutim,  ne treba okriviti samo autora, odnosno autorku, mnogo je značajnije pitanje – kako je ovakav udžebnik dospio u učionice?

A evo ko je odobrio da se ovaj bukvar štampa i da naša djeca na samom početku svog opismenjavanja, u vrijeme kada se mnogo govori o nepismenosti čak i fakultetski obrazovanih mladih ljudi, uče osnove pismenosti iz udžbenika koji izaziva zgražavanje njihovih roditelja.

 -Ne vidim drugi razlog već da je ovo namjera crnorogroskog režima i Ministarstva prosvjete da našu djecu zatupljuju i zaglupljuju i da im ovakav, silovani jezik, ubace u glavice kako bi sproveli svoju bolesnu ideju da crnogorski jezik, po svaku cijenu odvoje od srpskog, iako to, jednostavno nije moguće. to je isti jezik i političari koji su očigledno zastranili, to ne mogu promijeniti. Dovoljno je bilo da jezik preimenuju u crnogorski i da nas sve zajedno ne maltretiraju, i da ne ispiraju mozgove našoj djeci – kaže za Volim Podgoricu jedan ogorčeni roditelj. On dodaje i da je “više nego očigledno” da neko za ovo “jezičko silovanje crnogorske djece” uzima “debele pare” i da to ne treba zanemariti.

bukvar-recenzija

Dijaspora.news Izvor volimpodgoricu.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top