All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

RECEPT ZA NAJBOLJU BADNJAČKU POGAČU: Evo šta obavezno treba da stavite u nju!

Badnji dan je jedan od najznačajnijih dana u hrišćanstvu, a taj dan domaćica se posveti kuhinji i spremanju Badnje večere. Posebno mesto zauzima posna večera na Badnje veče.

Svaki deo posne trpeze ima svoju simboliku. Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista (“Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba, živeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta“ – Jovan 6,51). Riba je, takođe, simbol Gospoda Isusa Hrista

Doosimo recept za posnu badnjačku pogaču, u kojoj se ubacuje novčić koji će onome ko ga dobije doneti zdravlje i blagostanje.

Potrebno je

* 1 kg brašna
* oko 500 ml mlake vode
* 1 kašika soli
* 1 kesica praška za pecivo

Ukrasi:
150 g brašna
3 kašike soli
po potrebi mlake vode

Umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna. Naravno u testo se obavezno ubaci novčić. Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.

Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.

Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode. To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje, a na sredini je uvek utisnut pečat “slovo” ИС ХР НИ КА koja znače Isus Hristos Pobeditelj.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top