All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Putin produžio sankcije Crnoj Gori do kraja 2018.

Rusija je produžila ekonomske sankcije Crnoj Gori do kraja 2018, saopšteno je juče iz ruske Vlade.

“Zabrana uvoza određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda, sirovina i namirnica u Rusiju iz Sjedinjenih Država, Evropske unije, Kanade, Australije, Kraljevine Norveške , Ukrajine, Republike Albanije, Crne Gore, Republike Islandije i Kneževine Lihtenštajn, produžena je od 1. januara do 31. decembra 2018. godine “, navodi se u dokumentu.

Vlada Rusije tvrdi da se ovim mjerama namjeravaju proširiti posebne ekonomske mjere odmazde određenim zemljama, uzimajući u obzir stepen njihove uključenosti u režim antiruskih sankcija.

Vlada je time postupila po dekretu predsjednika Vladimira Putina koji je potpisan 30. juna, a takva odluka uslijedila je samo nedjelju dana nakon što su lideri EU odlučili da produže sankcije Rusiji do januara 2018.

U ljeto 2014. godine Evropska unija, kao i Sjedinjene Države, Kanada, Japan i niz drugih zemalja, najavile su nove sankcije protiv pojedinaca, kompanija, banaka i određenih sektora ruske ekonomije zbog aktivnosti Rusije usmjerene na destabilizaciju situacije u Ukrajini. Njihova prva etapa uvedena je još u martu 2014. godine, nakon aneksije Ukrajinskog Krima od strane Rusije.

Crna Gora se na ljeto 2014. priključila sankcijama EU protiv Rusije, koja je nedugo zatim uzvratila embargom na poljoprivredne proizvode.

Dana 7. avgusta 2014. godine, ruske vlasti su najavile zabranu snabdijevanja brojnim prehrambenim proizvodima iz zemalja koje su nametnule ili podržale sankcije protiv Ruske Federacije. Među državama koje su podvrgnute ruskim sankcijama bile su SAD, EU, Kanada, Australija, Norveška, Švajcarska i Japan. Od 13. avgusta 2015. u spisak tih zemalja uključene su zemlje koje su se priključile antiruskim sankcijama: Crna Gora, Albanija, Island, Lihtenštajn, a od početka prošle godine i Ukrajina.

(Dijaspora.news/cdm)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top