All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

PRVI TRAMPOV DAN U BELOJ KUĆI Evo šta očekuje Ameriku i svet

Novi predsednik SAD Donald Tramp proveo je prvu noć u Beloj kući i treba da počne svoj prvi puni radni dan jutarnjom molitvom u katedrali u Vašingtonu, što je poslednji deo tranzicionog rituala novog predsednika pre nego što prione na posao.

Ples Donalda i Melanije Tramp na balu posle inauguracije

Foto: ReutersPles Donalda i Melanije Tramp na balu posle inauguracije

Tramp je napravio prve korake na svom novom poslu juče, signalizirajući da namerava brzo da deluje da napravi otklon od Obamine administracije. Pre no što je sinoć otišao na inauguralne balove, on je potpisao izvršnu uredbu kojom se ograničava primena Obaminog zakona o zdravstvu “Obamakera”.

Paralelno sa inauguracijom, na ulicama Vašingtona besneli su protesti

Foto: ReutersParalelno sa inauguracijom, na ulicama Vašingtona besneli su protesti

On je takođe pripremio put da članovi njegovog bezbednosnog tima dođu na dužnost.

Tramp je sinoć bio na tri inauguralna bala na kojima je davao svoje već poznate komentare iz kampanje, o “lažnim izborima”, o društvenim mrežama i o medijima.

Foto: Reuters

Na drugom od tri bala pitao je okupljene da li treba da s javnošću komunicira preko Tvitera, a potom je odigrao svoj prvi ples sa suprugom Melanijom uz pesmu Frenka Sinatre “My Way”.

“Neprijatelji stalno govore ‘to je užasno’, ali to je način da se zaobiđu nepošteni mediji”, rekao je Tramp o Tviteru.

Tramp je preuredio predsedničku Ovalnu kancelariju, u kojoj je sada obilje detalja zlatne boje, videli su novinari koji su sinoć dovedeni u obilazak. Promene su od poda do plafona, sve u zlatnom tonu, ali je Tramp zadržao radni sto koji su predsednici koristili decenijama.

Čuvena bista Vinstona Čerčila je vraćena, ali ostala je bista Martina Lutera Kinga iz Obaminog vremena. Trampov portparol Šon Spajser je preko Tvitera poslao sliku te biste na stočiću.

Danas Tramp treba da prisustvuje službi u vašingtonskoj Nacionalnoj katedrali, gde se godinama održavala služba za novog predsednika.

Tramp treba i da poseti Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i sastane se sa osobljem. Moguće je da će taj susret biti neprijatan jer je Tramp kritikovao vodeće obaveštajne zvaničnike zbog njihovih tvrdnji o ruskom hakovanju i curenjuu informacija sa brifinga sa njim.

Tek u ponedeljak se očekuje da Kongres SAD razmotri Trampovog kandidata za direktora CIA-e, Majka Pompea.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top