All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Progovorila srpska novinarka koja je prekršila Trampovo pravilo: Sve o pretnjama i čitavom haosu! (FOTO)

Ksenija Pavlović kaže da je na pres sekretaru Bele kuće da donese odluku o tome na koji način će da održava brifinge

Ksenija Pavlović, srpska novinarka koja je u subotu bila u centru svetske javnosti zbog toga što je na konferenciji za novinare u Beloj kući koristila aplikaciju Periskop i uživo na internetu emitovala zvučni snimak brifinga portparolke Sare Sanders, iako je to zabranjeno, navodi razloge zbog kojih je to uradila, o tome da li je Amerika zemlja u kojoj novinari imaju slobodu govora i kako izgleda biti novinar u SAD.

Novinari koji izveštavaju iz Bele kuće tražili su da se ponovo uključe kamere ili da im se bar dozvoli da puštaju audio u ril tajmu, rekla je ona u intervjuu za portal srbijadanas.com. Prema rečima Ksenije Pavlović, dnevni brifinzi su “on the record” i novinari dobijaju ceo transkrip na kraju dana.

– To nisu nikakve tajne ili poverljive informacije. Pravo na transparentnost nema veze sa političkom pripadnošću, već je to uloga novinara koji to pravo na transparentnost moraju da brane i iznova podsećaju na to pravo – kaže Ksenija Pavlović.

Prema njenim rečima, jako je teško zamisliti da u Americi novinar može da dobije bilo kakve pretnje, pa ih shodno tome, ni ona nije dobila.

Kada bi se tako nešto dogodilo, cela Amerika bi izašla na ulice i sve novinske kuće bi o tome izveštavale.

Ksenija Pavlović kaže da je na pres sekretaru Bele kuće da donese odluku o tome na koji način će da održava brifinge.

– Verujem da bi trebalo da bar omoguće audio prenos kroz društvene mreže. To je najiskreniji način da se da pristup javnosti Beloj kući i da im se omogući da čuju informacije direktno od pres sekretara uključujući i naša pitanja.

Prema njenim rečima, novinari bez problema postavljaju pitanja u Beloj kući. Reč je o jako teškim političkim pitanjima, koja se pitaju bez ikakvog straha.

– Svaki član pres kora Bele kuće može da postavi bilo koje pitanje predsedniku. U Americi vam niko ne zabranjuje da postavite bilo koje goruće pitanje. Novinari postoje da bi očuvali i zagarantovali transparentnost i pozivali predsednika na odgovornost, jer to je uloga i svrha medija – smatra ona.

Ona je navela da bi Donalda Trampa zamolila da pozove sve novinare Bele kuće na sastanak da naprave radnu grupu u kojoj bi uspostavili još transparentniji okvir medijskog izveštavanja i zagarantovali pravila fer pleja pod kojima novinari mogu da rade svoj posao i koja će unaprediti transparentnost dnevnih brifiga.

Ako američki novinar ne dobije odgovor na neko pitanje, on će ga i dalje postavljati. Pisaće o tome svakog dana, dok ne dobije odgovore

(Dijaspora.news/srbijadanas.com)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top