All for Joomla All for Webmasters
Društvo

PROFIL SRPSKOG SREDNJOŠKOLCA Neinformisan, evroskeptik, ne voli Albance i LGBT osobe, a u životu su mu NAJVAŽNIJE 4 STVARI

Osrednje politički informisani, nezainteresovani za društvena i politička dešavanja, informišu se uglavnom na internetu, imaju poverenja isključivo u svoje roditelje, dok vladi zemlje gotovo ništa ne veruju. Ovo su samo neke od karakteristika srpskih srednjoškolaca koja su dobijena na osnovu istraživanja organizacije “Građanska inicijative” sprovedenog u dvadeset srednjih škola u Srbiji.

U istraživanju je učestovalo 1.073 ispitanika koji pohađaju građansko vaspitanje, a podaci koji su dobijeni su iznenađujući.

Nedovoljno informisani

Na pitanja poput – šta je vladavina zakona, šta je WTO, ili koje su funkcije ombudsmana gotovo polovina ispitanih srednjoškolaca nije znala odgovor. Tvorci istraživanja ističu da je to prilično zabrinjavajuće, ali istovremeno navode da je situacija bolja nego pre deset godina kada su prvi put sprovedena ovakva istraživanja, a kada je tačne odgovore na ovakva pitanja davalo samo 20 odsto srednjoškolaca.

 

Veliki deo njih oseća izraženu etničku distancuVeliki deo njih oseća izraženu etničku distancu

Podatku o nezainteresovanosti ide u prilog i činjenica da srednjoškolci u značajnom procentu ne poznaju ni gradivo predmeta u okviru kog je rađeno istraživanje.

Ne bi se družili sa Albancima i pripadnicima LGBT zajednice

I pored toga što nisu politički i društveno informisani, značajan procenat srednjoškolaca iskazuje prilično visoku etničku distancu prema pojedinim etničkim grupama, ali takođe i visoku odbojnost prema pojedim grupama u društvu. Naime, 36 odsto učenika srednje škole smatra da odnos prijateljstva sa Albancima gotovo nemoguć, a pripadnike LGBT populacije ne prihvata čak 41 odsto ispitanih, dok čak 40 odsto njih ne bi želelo da ostvari ikakav konatakt sa osobama koje su HIV pozivitne.

 

Čak četvrtina njih je Čak četvrtina njih je “evroskeptična”

Mnogi su evroskeptici

Ono što je prilično iznenadilo javnost nakon objavljivanja ovog istraživanja je činjenica da su mladi u vrlo značajnoj meri “evropskeptici”. Manjina srednjoškolaca smatra da je za Srbiju jako bitno da uđe u Evropsku uniju (samo 11 procenata), dok većina, odnosno njih 35 odsto smatra da su evrointegracije osrednje važnosti, ali se čak 25 odsto ispitanika se protivi ulasku u Uniju.

Lične vrednosti su im jako bitne

Iako podaci ovog istraživanja govore da mladi prilično nisu zaineresovani za svet oko sebe, oni ipak u prilično visokom procentu brinu o svojoj slobodi, dragim ljudima i slobodnom vremenu.

Zanimljva je i činjenica da mladi kao najznačajnijim ličnim vrednostima smatraju slobodu, porodicu, prijatelje, ali i slobodno vreme. Preko 85 odsto ispitanih su naveli da su im su im ove navedene vrednosti nešto najvažnije.

 

Dijaspora.news/Blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top