All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Prodali maloletnicu za 15.000 evra: Pakleni dogovor o braku u Podgorici

Opšta javnost i sama zajednica ostaju nemi na očigledno kršenje ljudskih prava, pravdajući se nedostatkom dokaza, nedovoljno uređenim zakonodavstvom i nepoklanjanjem dovoljnog stepena pažnje slučajevima dečjih brakova

Maloletnoj D.B. iz Podgorice ugovoren je brak za materijalnu novčanu vrednost od 15.000 evra, čime se još jednom potvrđuje činjenica na koju skoro deceniju ukazuje Centar za romske inicijative, da jedan broj dece iz zajednice Roma i Egipćana ne uživa najosnovnija prava i slobode koja im pripadaju u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvom, pišu podgoričke “Vijesti”.

Negativni aspekti tradicije sprečavaju kod Roma i Egipćana, na koje se pokušava godinama ukazati predstavnicima državnih organa i javnosti, decu i mlade da žive život bez predrasuda, nasilja i netolerancije, a da pri tom opšta javnost i sama zajednica ostaju nemi na očigledno kršenje ljudskih prava, pravdajući se nedostatkom dokaza, nedovoljno uređenim zakonodavstvom i nepoklanjanjem dovoljnog stepena pažnje slučajevima dečjih brakova.

Državni organi zaduženi za sprečavanje ovih pojava još uvek nemaju snage da se odupru tehničkim problemima zakonodavstva i da bez obzira na sva ukazivanja i apele preduzmu napokon izmene postojećih propisa, kako bi se obezbedile mere na strogom sankcionisanju ovih nezakonitih, ali pre svega društveno štetnih fenomena koji uništavaju živote mladih devojčica i dečak, navode iz Centra.

– Ne želimo da Crne Gora bude država koja se prepoznaje po ovim pojavama, a da u drugim zemljama okruženja takvih pojava “nema”. Kada znamo da se ove pojave događaju u brojnim zemljama okruženja, čime želimo da nastavimo liderske aktivnosti na sprečavanju ovih nezakonitih pojava. Uvereni da će nadležni organi pokazati spremnost da sagledaju naše apele za zaustavljanje uništavanja života dece, pre svega kroz prevenciju i izmenu postojećeg zakonodavstva ali i saradnju sa romskom zajednicom. Apelujemo na nadležno državno tužilaštvo i policiju da ovog puta preduzmu sve mere i radnje koje omogućava zakon o krivičnom postupku i pošalju jasnu sliku javnosti da država neće tolerisati prodaju bilo kog ljudskog bića bez obzira na njegov uzrast i duševni razvoj – dodaje se u saopštenju.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top