All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

PROCURIO RAZGOVOR DVA LIDERA: Pričali o atomskom oružju, a onda je Tramp šokirao Putina!

Američki predsednik Donald Tramp je u prvom telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kritikovao i nazvao lošim po SAD sporazum iz 2010. kojim su se Vašington i Moskva obavezali na smanjenje broja nuklearnih bojnih glava, saopštili su neimenovani američki zvaničnici.

Kada je Putin u telefonskom razgovoru 28. januara predložio proširenje sporazuma poznat kao “Novi START”, Tramp je uradio nešto što je sigurno bilo veliko iznenađenje za ruskog predsednika. Tramp je naime napravio pauzu da bi se kod savetnika raspitao o sadržaju sporazuma, tvrde dvojica aktuelnih i jedan bivši američki zvaničnik.

Posle toga, Tramp je Putinu rekao da je reč o jednom od nekoliko loših sporazuma koje je sklopila administracija bivšeg predsednika Baraka Obame i dodao da “Novi START” favorizuje Rusiju. Isti izvori navode da je Tramp, u razgovoru s Putinom, govorio i o sopstvenoj popularnosti.

Bela kuća nije želela da komentariše ove navode, a britansku agenciju je uputila na zvanično saopštenje u kom se “Novi START” uopšte i ne spominje.

Sporazumom “Novi START” predviđen je rok do februara 2017. da SAD i Rusija smanje broj raspoređenih nuklearnih bojnih glava na 1.500, što je najmanja količina u nekoliko decenija. Ograničava se i broj rasporedjenih raketa na kopnu i podmornicama kao i broj bombardera koji mogu da nose nuklearno oružje.

Tokom izborne kampanje 2016. Tramp je rekao da je Rusija bila lukavija pri sklapanju sporazuma, ali je netačno tvrdio da sporazum omogućava Rusiji nastavak proizvodnje nuklearnih bojnih glave, a to ne dopušta SAD.

FOTO: ReutersFOTO: Reuters

Državni sekretar Reks Tilerson je na saslušanju u Senatu rekao je da podržava rusko-američki sporazum. Naveo je i da SAD treba da ostanu u dijalogu s Rusijom i da vode računa da Rusija ispunjava obaveze preuzete tim sporazumom.

Telefonski razgovor s Putinom povećao je već postojeću zabrinutost jer se čini da Tramp nije primereno pripremljen za razgovore sa stranim liderima, primećuje britanska agencija.

FOTO: ProfimediaFOTO: Profimedia

Uobičajeno je da predsednik pre takvih razgovora primi pisani siže, koji sastavlja Savet za nacionalnu bezbednost u saradnji s nizom agencija i institucija – između ostalih, sa ministarstvima spoljnih poslova i odbrane, kao i obaveštajnih službi. Pre razgovora savetnik i usmeno upoznaje predsednika s materijom, ali ovog puta se to nije dogodilo, kaže izvor na koji se pozivaju mediji.

“Novi START” može da bude produžen za još pet godina posle 2012. zajedničkim dogovorom. Ako dve najveće svetske nuklearne sile ne dogovore nova smanjenja, imaće odrešene ruke što će potencijalno pripremiti teren za novu trku u naoružanju.

Američki Senat je ratifikovao “Novi START” u decembru 2010.

(Dijaspora.news/Tanjug/Kurir)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top