All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Primitivan trend u Crnoj Gori: Namerno prekidaju trudnoću jer ne nose DEČAKE? (VIDEO)

– Da je bila djevojčica, ne znam šta bih uradila. Srećom, bio je sin – priznaje Amela iz Bijelog Polja

Mnoge trudne Crnogorke koje nose devojčice odlučuju se na abortus zbog očekivanja sredine da rode sina, a prema pisanju lokalnih medija, u tu svrhu hrle u srpske klinike kojima je ovo dobra prilika za zaradu.

Kako piše RTCG, Amela (43) je jedna od žena sa severa Crne Gore, iz Bijelog Polja, koja ima troje dece, a u prvim nedjeljama trudnoće podvgla se rizičnom genetskom testu u privatnoj klinici u Beogradu kako bi utvrdila pol deteta.

– Da je bila djevojčica, ne znam šta bih uradila. Srećom, bio je sin. Želela sam sina da bih udovoljila mužu… Znam žene koje su radile više abortusa, nakon što su uradile biopsiju horionskih čupica i otkrile da nose devojčicu – kaže ona.

Iako je genetsko testiranje u svrhu saznavanja pola zabranjeno i u Crnoj Gori i u Srbiji, nije tajna da se ženama radi bolan i skup test horionskih čupica.

Cena ove intervencije je oko 350 evra, a njime se omogućava da se pre isteka roka za abortiranje (do desete nedelje trudnoće) sazna pol deteta.

Ovaj test se preporučuje samo u slučajevima postojanja ozbiljne sumnje na genetske poremećaje.

Takođe, postoje i druge alternative, kao što je skup Nifty test, kojim se iz krvi majke saznaje pol deteta. Međutim, rezultati tog testa su precizni tek u 12. nedelji trudnoće, po isteku zakonskog roka za abortus, ali tada na scenu stupaju crnogorske klinike koje su spremne i na izvođenje ilegalnog prekida trudnoće.

Priču koju je uradio BIRN pogledajte ovde:

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top