All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Premijeri Crne Gore i Kosova Duško Marković i Ramuš Haradinaj : Kosovo je dom Crnogoraca

Premijeri Crne Gore i Kosova Duško Marković i Ramuš Haradinaj istakli su danas u Prištini prijateljske odnose dvije države koje, kako su poručili, ostaju dosljedne u realizaciji dobrosusjedskih, evropskih i evroatlantskih ciljeva, a u ekonomskoj saradnji posebno razvoju boljeg međusobnog infrastrukturnog povezivanja.

“Kosovo je dom Crnogoraca i oni su kod kuće”, poručio je Haradinaj.

Marković je zahvalio Vladi Kosova i njenom predsjedniku na angažmanu na prepoznatljivosti i vidljivosti crnogorske zajednice na Kosovu.

“Od predsjednika Haradinaja sam na ovom sastanku dobio uvjeravanje da će crnogorska zajednica biti institucionalno prepoznatljiva u budućnosti“, rekao je Marković.

Na sastanku je, ističe Marković, bilo riječi i o bilateralnim odnosima prije svega o ekonomskoj saradnji i to konkretno na infrastrukturnim projektima.

“Razvoj infrastrukture je ključna pretpostavka i osnova našeg ubrzanog razvoja. Čestitam predsjedniku i njegovoj Vladi na rezultatima koje su ostvarili na razvoju putne infrastrukture. I Crna Gora to radi i vjerujem da ćemo u godinama koje slijede dostići i vaš rezultat i vaš napor i da je to najbolji doprinos agendi povezivanja za koju smo se opredijelili u Trstu kada smo potpisali Akcioni plan“, rekao je Marković.

Predsjednici vlada Crne Gore i Kosova su se saglasili da današnje otvaranje autoputa od Prištine do granice Kosova i Makedonije ne predstavlja vrijednost samo za te dvije države već za cio region.

https://twitter.com/VladaCG/status/1133694558427066368

“To će ubrzati i povezati Makedoniju i Kosovo sa Crnom Gorom, to će ojačati i unaprijediti kretanje građana i turista i istovremeno dati novu priliku za naša preduzeća i našu privredu“, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je na sastanku razgovarano i o unapređenju infrastrukture u graničnom području i to na pravcima Peć – Rožaje i Plav – Dečane rekavši da je to zahtjev stanovništva sa obiju strana granice.

“Dakle Kosovo i Crna Gora veoma dinamično razvijaju svoje odnose i svoje partnerstvo. Mi se veoma dobro razumijemo u planu realizacije ključnih ciljeva dviju zemalja, a oni su evropski i evroatlantski. Crna Gora stoji na raspolaganju našim kosovskim prijateljima da im prenese sva iskustva i podršku koju smo i mali i u evroatlantskom procesu u članstvu u NATO-u i naravno naše iskustvo kada je u pitanju pregovarači proces sa EU“, rekao je Marković.

On je danas, zajedno sa najvišim zvaničnicima Kosova – predsjednicima države Hašimom Tačijem, Skupštine Kadrijem Veseljijem i Vlade Ramušom Haradinajem i sa premijerom Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim, simbolično zajedničkim pritiskom na dugme otvorio autoput „Arben Džaferi“ koji vodi od Prištine do Elez Hana na granici Kosova i Sjeverne Makedonije.

Čestitajući na grandioznom poduhvatu, Marković je rekao da je to projekat vizije odgovorne Vlade i odgovorne države.

https://twitter.com/VladaCG/status/1133727537702551552

“Crna Gora se raduje ovom projektu on će približiti i Kosovo i Makedoniju Crnoj Gori i biće od koristi cijelom regionu. Iz iskustva Crne Gore znam da je pokretanje ovakvih projekata veoma teško i zahtjevno. Gotovo je praksa da građani i drugi sa sumnjom gledaju na ovakve investicije i pitaju da li je baš ovaj projekat bio prioritet u odnosu na neke druge možda važnije i kratkoročno korisnije za građane. Ali ovo su projekti vizije”, istakao je Marković.

Ovo, dodaje šef crnogorske Vlade, nije projekat samo za današnje generacije.

“Za današnje političare i današnju Vladu ovo je ozbiljno opterećenje, ali je projekat za buduće generacije. Hvala vam na agendi povezivanja i prijateljstva između država i čestitam građanima Kosova na ovoj jedinstvenoj prilici koja će će sigurno doprinijeti višem standardu i kvalitetu života“, rekao je Marković.

 

Dijaspora.news/cdm.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top