All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Pre 19 godina NATO bombe ubile su 16 zaposlenih u RTS-u: Ni posle skoro 2 decenije Alijansa nema odgovor na pitanje ZAŠTO?

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan.

Prvi put u istoriji medijska kuća proglašena je legitimnim vojnim ciljem, i zbog te odluke, 23. aprila 1999. godine poginulo je 16. ljudi. U znak sećanja na stradale, kad je NATO bombardovao  zgradu Radio- televizije Srbije, noćas u dva časa održana je komemoracija ispred spomenika “Zašto” u Tašmajdanskom parku.

Međunarodna organizacija za ljudska prava “Hjuman rajts voč” 2000. godine je saopštila da nije bilo opravdanja za bombardovanje televizije.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

NATO bombardovanje zgrade RTS-a odnelo je 16 nevinih života Foto. Wikipedia/Goldfinger

U znak sećanja na poginule, u Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a i spomenika “Zašto?”, noćas su porodice i prijatelji stradalih postavili pitanje zašto su oni poginuli.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković(27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top