All for Joomla All for Webmasters
Magazin

Pre 100 godina deca su slana poštom, sa sve markicom!

Barem dva roditeljska para su 1913. godine u SAD došli na “briljantnu” ideju da učine nešto nečuveno i u svakom smislu monstruozno, ali je kongres tome na kraju ipak stao na put

Neverovatna priča koju vam danas prenosimo stiže nam odakle drugde nego iz Amerike. Pragmatični i preduzimljivi Amerikanci nikada ne prestaju da nas iznenađuju, naizmečno prijatno i neprijatno, čak i kada se radi o stvarima koje su davno prošle i koje pripadaju istoriji.

Prema navodima muzeja Smitsonijan, pre sto godina, tačnije 1913, odmah nakon što su poštanske kompanije uvele mogućnost slanja pošiljki, bilo je zakonom dozvoljeno da se bebe šalju poštom. Odnosno, nije bilo zabranjeno, što mu dođe na isto. I neki su se time i koristili.

Ma koliko delovalo suludo i neverovatno, barem dva roditeljska para su došla na “briljantnu” idejuda svoju nedužnu malu decu – koja nemaju nikakvu moć da se odbrane od napasti i pošasti koja koračaju među nama ogrnuti u ljudsku kožu – poštom pošalju na željeno odredište. Razlog? Tako je bilo jeftinije nego da im plaćaju kartu za prevoz.

Ondašnji članak Njujork Tajmsa doneo je čak i pismo jednog oca koji je poštansku službu pitao da li mogu da pošalju svoje dete preko njih, i ako mogu, kako dete treba da bude upakovano da bi ispunilo sve regulacije i pravila kompanije. Pravila tada još nisu bila utvrđena, i doneta su tek nakon što je ova praksa stavljena van zakona, tako da se u ova dva slučaja o kojima danas pričamo sve odvijalo manje-više stihijski i ad-hok.

Premda je upravnik američke pošte smatrao da deca ne potpadaju pod definiciju “pčela i buba”, što je bila jedina fauna dozvoljena da se šalje, do slanja je ipak dolazilo.

Cena ove usluge bila je 53 centa, a poštanske markice su bebama bile zalepljene na garderobu. Deca sa vozovima putovala na odredište, sa pismima i ostalom robom koju su ljudi slali. Jezivo.

U jednom slučaju (za drugi ne postoje podaci o konkretnim okolnostima), roditelji su bebu poslali kod babe u posetu.

Do zabrane ove sramotne i užasne pojave, nenormalne po bukvalno svakom zamislivom i nezamislivom osnovu, koja je nema nikakve sumnje ostavila trajne posledice na traumatizovanu dečicu, došlo je nakon što su medijske priče stigle do kongresmena koji su odlučili da se ovome mora stati na put.

Slanje beba poštom je zabranjeno 13. juna 1920.

(V. V.)

dijaspora.news/

Telegraf

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top