All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Praljkov život za filmski scenario! Najboljem prijatelju iz Beograda preoteo ženu, a svu svoju imovinu ostavio njegovom sinu

Današnji potez hrvatskog generala Slobodana Praljka kada je u sudnici Haškog tribunala popio otrov nakon presude za ratne zločine, mnogi su okarakterisali teatralnim i dramskim. Ali Praljak, koji je Fakultet dramskih umetnosti završio kao treći fakultet je i ranije povlačio radikalne poteze u životu od kojih bi se mogao u najmanju ruku napisati pozorišni scenario, pa čak i snimiti film.

Praljak je svu svoju imovinu prepisao svom posinku Nikoli koji je zapravo sin iz prvog braka poznatog hrvatskog pesnika i disidenta Gorana Babića, koji već godinama živi u Beogradu, a nekada je bio Praljkov najbolji prijatelj.

Praljak i Babić su inače obojica odrasli u Hercegovini i bili su nerazdvojni prijatelji i nakon odlaska na studije u Zagreb, o čemu je već ranije pisala hrvatska štampa.

Praljak, koji odudara od profila drugih haških optuženika iz redova vojnih komandanata, završio je tri fakulteta. Elektrotehniku je diplomirao 1970. godine, a 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju.

Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju.

On je bio najpre pozorišni reditelj, a kasnije je snimio televizijsku seriju “Blesan i tulipan”, dokumentarni film “Smrt psa”, kao i film “Povratak Katarine Kožul”.

Praljak, koji je rođen 1945. godine, u gimnaziju je išao u Širokom brijegu, a bio je u istom razredu sa nekadašnjim ministrom odbrane Hrvatske Gojkom Šuškom.

Prijateljstvo Praljka i Babića, međutim, završeno je nakon što je Praljak “preoteo” Babiću suprugu Kaćušu. Ona je u novi brak dovela sina Nikolu i kćerku Natašu, a njih dvoje su odrasli i školovali se uz očuha Slobodana.

Praljkov posinak Nikola kasnije je uz Babić dodao prezime Praljak, što dovoljno govori o njihovoj bliskosti.

Dok je književnik Goran Babić, koji je bio i visoki funkcioner u komunističkoj Hrvatskoj, napustio Hrvatsku i Zagreb i otišao u Beograd 1991. godine, Praljak je otišao drugim putem na talasu desnice i ekstremizma koji ga je naposletku i odveo u Hag.

Babić danas živi u Beogradu sa drugom suprugom Mladenkom, sa kojom ima dve ćerke, a nije poznato da li je u kontaktu sa decom iz prvog braka.

Kada je reč o imovini Praljka koju je prepisao posinku, on je ostavio za sobom priličan imetak, uključujući privatizovanu fabriku duvana u Ljubuškom.

dijaspora.news/telegraf.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top