All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Potomci Nemanjića iz Vasojevića obeležili plemensku slavu Svetog arhangela Mihaila!

U Savinom Selu kraj Vrbasa meštani su pokazali kako se čuva tradicija, kada su 25. put po redu obeležili plemensku slavu – Svetog arhangela Mihaila, prenele su Večernje novosti.

U pitanju je staro srpsko pleme, koje je, kao i u prethodnih četvrt veka, obeležilo svoju krsnu slavu Aranđelovdan, svesni svog nemanjićkog porekla i slavnih predaka.

Vasojevići i njihovi gosti iz matice u subotu su u Savinom Selu kraj Vrbasa, uz narodnu pesmu, folklor i gusle upozorili da im to niko ne može uzeti.

To je bilo jubilarno 25. okupljanje koje iniciraju isiljenici sa severa Crne Gore koji u pitomoj vojvođanskoj ravnici čuvaju zavičaj u srcu, neguju običaje i sećanje na pretke.

Pred više od 500 zvanica, predsednik podružnice Udruženja Vasojevića Vuk Dedović kazao je da će ovi bratski susreti i dalje trajati i da će se na ovaj način još više jačati veza sa rodnom grudom.

Foto: Wikimedia

Predsednik Udruženja Vasojevića general Luka Kastratović kazao je da je obaveza svih Vasojevića da žive i rade tako da ih se potomci ne zastide:

– Vasojevići su potomci Nemanjića i nećemo dozvoliti da se ugasi naše srpsko ime iako bi to mnogi voleli. Svesni smo našeg porekla i to nam niko ne može uzeti – poručio je on.

Predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić preneo je zavičajne pozdrave i obećao da će matica pomoći pri izgradnji Crkve Svetog arhangela Mihaila u Savinom Selu.

Zvanice su uživale u izvornim pesmama Branke Šćepanović i Neše Lutovca. Skupu su prisustvovali i izaslanici ruske ambasade koji su dočekani ovacijama, prenele su Novosti.

(dijaspora.news/)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top