All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

POČELO SUĐENJE VEKA U CRNOJ GORI: Optuženi za pokušaj terorizma danas izlaze pred sud

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, biće obezbeđena javnost postupka u predmetu protiv okrivljenih zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog dela terorizam u pokušaju

U Podgorici je danas nešto posle 9 sati počelo suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra prošle godine, a Vrhovni sud je omogućio direktan televizijski prenos ovog postupka.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, biće obezbeđena javnost postupka u predmetu protiv okrivljenih zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog dela terorizam u pokušaju.

Ovakvu odluku predsednica Vrhovnog suda Crne Gore je donela ceneći da je neophodno da glavni pretresi u ovom predmetu budu praćeni uz audio-vizuelno snimanje tokom celog postupka, a imajući u vidu da je krivično-pravni slučaj koji se odnosi na događaj povodom koga se vodi krivični postupak protiv više lica, čiji zaštitni objekat su najvažnije društvene vrednosti, i to ustavno uređenje i bezbednost Crne Gore i dobra zaštićena međunarodnim pravom, a koji je pokrenuo najviši stepen interesovanja javnosti.

Odluka je doneta uvažavanjem principa prava na pravično suđenje i garanciju javnosti sudskih postupaka, pa s tim u vezi nužnost obaveštavanja javnosti o krivičnim postupcima, kao i potrebe medijskog izveštavanja o radu sudova, kroz koje se ostvaruje uvid u funkcionisanje krivičnog pravosuđa i doprinosi pravednosti sudskih postupaka.

Suđenje će trajati 20. i 21. jula. Proces će voditi sudija Suzana Mugoša. Za pokušaj terorizma optuženi su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kojima je suđenje danas odloženo.

Advokat Miroje Jovanović zatražio izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i svih tužilaca u specijalnom tužilaštvu u procesu koji se vodi pred Višim sudom.

On je rekao da je glavni specijalni tužilac izvršio “potpuno pristrasan pristup predmetu tako što je javno učinio dostupnim razgovore, transkripte, ne samo branilaca i branjenika, nego međusobnu komunikaciju advokata”.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćena su dva, za sada pravosuđu nedostupna, ruska državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov. Za njih Tužilaštvo osnovano sumnja da su agenti ruske kontraobavještajne uprave GRU.

Ključni motiv je da se izazove politička nestabilnost i tako spreči ulazak Crne Gore u NATO. Međutim, njima će se suditi u odsustvu jer su nedostupni crnogorskim organima gonjenja.

Šišmakov se tereti zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije, terorizam u pokušaju i pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Osim toga, Šišmakov je, kako se navodi u optužnici, nakon propadanja plana o terorističkom napadu, zatražio od Sinđelića da pronađe osobu koja bi ubila tadašnjeg predsednika vlade Mila Ðukanovića, nakon čega mu je navodno predložio da on sam to uradi.

Plan je navodno bio da svedok saradnik Saša Sinđelić, po nalogu Rusa, organizuje iz Srbije dolazak većeg broja ljudi na skup DF-a na dan izbora koji bi se sukobili sa policijom i nasilno ušli u Skupštinu gde bi proglasili izbornu pobedu.

– Plan je bio da nakon toga dođu pored Skupštinu gde bi pucali na pripadnike bezbednosnih snaga Crne Gore, kao i na okupljene građane, kako bi stvorili privid da je deo službenika policije prešao na stranu demonstranata, što bi izazvalo reakciju bezbednosnih snaga Crne Gore. Time bi stvorili pogrešnu sliku da su službenici Uprave policije Crne Gore kriminalci, angažovani od Mila Ðukanovića, a potom bi ovako angažovani pripadnici kriminalne organizacije lišili slobode tadašnjeg predsednika Vlade Crne Gore Mila Ðukanovića – stoji u optužnici.

Glavnu podršku nasilnog rušenja državnog sistema ruski agenti navodno su imali od Mandića i Kneževića.

Tužilaštvo Mandića tereti da je imao zadatak da vrbuje članove kriminalne organizacije, prenosi uputstva i naredbe organizatora. Njemu je, kako stoji u optužnici, bilo povereno da obezbedi kontranadzor, nabavlja opremu za detekciju uređaja za nadzor, ometače praćenja signala. Istražitelji ga sumnjiče da je obezbeđivao službena vozila za prevoz članova kriminalne organizacije, a imao je i zadatak da organizuje proteste ispred Skupštine.

Knežević se tereti da je trebalo da organizuje proteste ispred Skupštine. Među dokazima su i brojevi tri telefona za koje je veštačenjem utvrđeno da ih je koristio Knežević, od kojih je jedan kriptovani telefon, a korišćeni su za komunikaciju sa osobama iz inostranstva koje su bile uključene u kriminalne radnje.

Na listi okrivljenih su, pored Mandića i Kneževića, i njihov vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana-Bratislav Dikić, Miloš Jovanović, Srboljub Ðorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Predrag Bogićević i Nemanja Ristić. Izručenje Ristića i Bogićevića nije dozvoljeno.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top