All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Pobegli su iz Rusije glavom bez obzira i u Srbiji im je sjajno: Tamo vlada visoki kriminal, pljačkaju, kidnapuju, tuku i siluju (VIDEO)

Četvoročlana porodica Onopriev doselila se u Staru Pazovu nadomak Beograda 2015. godine nakon početka oružanih snaga u Donjecku i Lugansku, jer se, kako sami kažu, u Rusiji više nisu osećali sigurno. Živeli su u Rostovu na Donu, koji je na samo 50 kilometara od ratne zone na istoku Ukrajine. Prema rečima supružnika Andreja i Ivete, najveća prepreka za spokojan život u Rostovu je visok stepen kriminala, zbog kojeg svoju decu nikada nisu smeli da puštaju da bilo gde idu sami.

Prema podacima ruske agencije za statistiku Rostat, od početka rata u Ukrajini, od 2014. do 2016. godine, u Srbiju se doselilo ukupno 2.080 državljana Rusije.

– Visoki kriminal je tamo, mogu te opljačkati, kidnapovati, mogu te prebiti, mogu te silovati. To su realni slučajevi. Novine stalno pišu o tome. Ranije sam radio u policiji i dobro sam upoznat sa situacijom. Otvaraš izveštaj, a u njemu stoji: ubistvo, ubistvo, ubistvo – kaže Andrej Onopriev.

Pored kriminala, ovu porodicu je brinula i blizina rata u Ukrajini, kao i opasnost da njihovi sinovi odu u rusku vojsku, a potom budu i regrutovani.

Iveta je odlučna da ostane u Srbiji/ Foto: Printskrin Radio Slobodna Evropa

– Jedna prijateljica mi kaže:”Slušaj, uradi bilo šta da ovo izbegneš. Ja sam jedva preživela ovu jednu godinu i sva sam posedela. Ne daj bože.” Druga prijateljica je umalo izgubila sina – priča Iveta.

Andrej Onopijev pokrenuo je i svoj blog gde je redovno kačio fotografije života u Rostovu na Donu. Snimke ratnih konvoja sa oklopnim vozilima i municijom i siromaštva u kojem žive stanovnici Rostova.

– Sada je u toku rat u Siriji. Kada zemlja troši novac za ratove, onda život postaje sve teži za stanovnike. Njena majka, na primer, prima penziju od sto dolara i ona mora da preživi sa tom penzijom. To je jako teško – iskren je Andrej, a njegova žena dodaje:

– Njena penzija nije dovoljna da moja majka plati vodu, struju i ostalo. Ona je primorana da radi. A ima 70 godina.

U njihobom novom domu u Staroj Pazovi/ Foto: Printskrin Radio Slobodna Evropa

Za Srbiju su čuli preko prijatelja i dva puta su je posetili pre nego što su se doselili u Staru Pazovu 2015. godine, gde i sada žive. Onoprijevi sami ističu da žele da odbace rusko državljanstvo i postanu punopravni državljani Srbije.

– A znate zašto? Zato što vi sa svojim pasošem možete da putujete bez viza, recimo, u Grčku, Francusku, Italiju, ja maštam da posetim Italiju, a nama s ruskim pasošima potrebna je viza za putovanje u šengenski prostor. Neću u Rusiju, prosto neću – odlučna je Iveta.

Video o porodici pogledajte OVDE.

(dijaspora.news/slobodnaevropa.org)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top