All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ovo su najkorumpiraniji političari ikada, a na listi se nalazi i jedan Srbin

Zvaničnici vlade trebalo bi da štite i vode ljude ka boljem životu. Oni im veruju i izabrali su ih verujući da će im doneti blagostanje. U većini slučajeva nije tako. Političari neretko posežu za državnim novcem u lične svrhe, prisvajaju ih, a često su i korumpirani i skloni primanju mita.

Mnogi od njih su uspeli da izbegnu pravdu i nisu kažnjeni zbog svojih nedela.

Korupcija je iskorišćavanje javnih resursa, moći i pozicije kako bi ilegalno napredovali, a iako mnogi to čine, ovo je “creme de la creme” korumpiranih političara u istoriji.

“Transparency International Global Corruption Report” je napravio listu 10 najkorumpiranijih političara, a među njima je i jedan iz Srbije.

Ovo je lista od 10 do 1 mesta:

Džozef Estrada, Filipini – 78 miliona $

Estrada je vladao Filipinima od 1998. do 2001. godine. On je do sada jedini predsednik Filipina koji je smenjen pre isteka mandata jer je bio optužen za korupciju, što je dovelo do državnog procesa u Senatu koji ga je i smenio.

Osuđen je 2007. od strane specijalnog suda, ali bio pomilovan od predsednice Glorije Makapagal Aroje, koja ga je nasledila na toj funkciji.

Procenjuje se da je uzeo od države 78 miliona dolara.

 

Arnoldo Aleman, Nikaragva – 100 miliona $

Aleman je bio predsednik Nigaragve od 1977. godine do 2002. Njemu je po Ustavu bilo zabranjeno da se kandiduje za još jedan mandat. Kako se pokazalo, Aleman je prikrivao veliku korupciju u svojoj administraciji.

Na kraju njegovog predsednikovanja, informacije o navodnoj korupciji počinjene pod njegovom vladom, postale su javno dostupne. U šemu korupcije bili su uključeni članovi njegove najbliže porodice, kao i blsiki prijatelji i njegovi ministri.

Procenjuje se da je prisvojio 100 miliona dolara.

Pavlo Lazarenko, Ukrajina – 114 miliona $

Lazarenko, bivši ukrajinski premijer u avgustu 2006. je osuđen na kaznu zatvora u SAD zbog pranja novca, kriminalnih radnji i iznude. Prema podacima Ujedinjenih nacija, Lazarenko je proneverio oko 20 miliona dolara državnog novca tokom 1996-97. godine.

Uhapšen je kada je kolima iz Francuske prešao u Švajcarsku. Pušten je uz kauciju od 3 miliona dolara. Detalji njegovog hapšenja su dovela do političkog skandala u Ukrajini, naročito što su se širile glasine da je pokušao da pređe granicu sa panamskim pasošem.

Pobegao je iz zemlje pre parlamentarnih izbora. Prvo je bio u Grčkoj, da bi na kraju bio zadržan na njujorškom aerodromu.

Alberto Fidžimori, Peru – 600 miliona $

Kada je u javnost procurila vest o njegovoj korumpiranosti, ovaj 90. Predsednik Perua otišao je u Japan.

Osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog pronevere, na još šest godina zbog korupcije i mita. Sudilo mu se, takođe, i zbog narušavanja ljudskih prava, ubistva i otmice, zbog čega je osuđen na 25 godina zatvora.

Japanci su odbijali da ga izruče peruanskim vlastima, ali je on neočekivano otišao u Čile, a njihov Vrhovni sud je Fudžimorija izručio Peru u septembru 2007. godine

Žan Klod Divalje, Haiti – 800 miliona $

Divalje je bio predsednik Haitija od 1971. godine, sve dok nije svrgnut u narodnoj pobuni 1986.

Divalije je nasledio svog oca Fransoaa Divalijea, poznatog kao “Papa Dok”, dok je njegov nadimak “Bejbi Dok”. Nakon preuzimanja moći, uveo je kozmetičke promene u režim svog oca. Na hiljade Haićana je ubijeno i mučeno, a stotine hiljada njih je napustilo zemlju.

Zadržao je izuzetno raskošan stil života, uključujući i venčanje od 2 miliona dolara pod pokroviteljstvom države. S druge strane, siromaštvo tokom njegove vladavine bilo je najrasprostranjenije u bilo kojoj zemlji zapadne hemisfere.

Slobodan Milošević, Jugoslavija/Srbija – 1 milijardi $

Bio je srpski predsednik od 1989. do 1997. godine, a zatim predsednik Federalne Republike Jugoslavije do 2000. godine, uhapšen je godinu dana kasnije zbog korupcije i zloupotrebe moći.

Sudu za ratne zločine UN-a u Hagu predat je pod optužbom za zločine počinjene protiv čovečnosti i ilegalne upotrebe 2,1 milijardi dolara državnog novca, ali je Milošević preminuo pre nego što je suđenje završeno.

Sani Abača, Nigerija – 2 milijardi $

Ovaj prvi čovek Nigerije od 17. novembra 1993. do 8. juna 1998. godine, zajedno sa svojom porodicom ukrao pet milijardi državnih funti. Umro je 1998. godine u svojoj vili u Abudža zbog iznenadnog srčanog udara, iako postoje nepotvrđeni izveštaji da je otrovan.

Američko Ministarstvo pravosuđa prošle godine je otkrilo da je on sa svojom grupom ilegalno zamrznuo 458,000,000 dolara.

Mobutu Sese Seko , Kongo – 5 milijardi $

Predsedao je Republikom Kongo gotovo tri decenije, od 1965. do 1997. godine, a tokom njegovog diktatorskog režima, Kongo je 1971. godine promenio ime u Zair.

Bio je poznat po nepotizmu i čestim odlascima u kupovinu u Pariz i to na državni račun. Na taj je način Seko proneverio između četiri i 15 milijardi dolara. Narod je tokom njegove vladavine pretrpeo visoku inflaciju, prekomerne dugove i devalvaciju valute. Vojsku je 1991. godine iskoristio kako bi sprečio promene, odnosno da vlast ne deli sa čelnicima opozicije.

U maju 1997. godine s vlasti su ga izbacile pobunjene snage, a umro je u Maroku.

Ferdinand Markos, Filipini – 10 milijardi $

Tokom njegove diktature od 1965. do 1986. godine filipinski dugovi su porasli sa jedan na 25 milijardi dolara. Koristio se ofšor bankovnim računima kako bi državni novac prebacio na svoj lični.

Izveštavalo se da je iz državne riznice ukrao od pet do 10 milijardi dolara. Nezakonito bogatstvo stekao je preuzimanjem velikih privatnih firmi, vladinim pozajmicama prijateljima i mitom privatnih firmi. Umro je u egzilu na Havajima 1989. godine.

Mohamed Suharto, Indonezija – 15 milijardi $

Režim ovoga indonežanskog predsednika koji je vladao od 1967. do 1998. godine smatra se najkorumpiranijim u 20. veku. On i njegova porodica kontrolisali su privatne kompanije i fondacije. Ostavku na funkciju podneo je nakon velikih protesta građana Indonezije.

Procenjuje se da je Suharto proneverio između 15 i 35 milijardi dolara tokom svoje 32-godišnje vladavine.

Umro je 2008. zbog srčane insuficijencije u 86. godini, a dve godine kasnije indonežanski Vrhovni sud objavio je da je preuzeo 307,000,000 dolara od jednog fondacije koju je utemeljio Suharto.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top